Vi är mer lika än olika

Det har varit bra dagar i Caen, Normandie och jag skulle gärna besöka området igen på en privat resa med maken.

Det finns mycket historia här förstås, kanske i synnerhet landstigningsstränderna under andra världskriget. Just nu har de en ansökan om att få bli upptagna på UNESCOs världsarvslista, och det blir i så fall unikt att ett stridsfält/plats tas med där.

När utskottsmötet var klart igår eftermiddag så fick vi mer information om det här från ansvariga för Normandie och om historiska händelser som dateras långt tillbaka. Sen visade de en kort film om landstigningsstränderna och det var intressant att få se dem i ett sammanhang.

Idag har jag deltagit i en konferens på temat “Serving peace” och det blir tydligt att vi inte kan ta fred för givet och att det måste synliggöras kontinuerligt.

Det är lätt att ta freden för givet, men det räcker ju samtidigt att följa händelserna runt om i världen med Nordkorea på en sida och sen USA på andra för att man ganska lätt ska få fjärilar i magen. Eller Ryssland för den delen. Emellanåt känns det skört.

Därför är det viktigt att länderna i Europa inte sluter sig och bara bryr sig om sitt eget, utan även samarbetar med andra länder inom EU. Vi är mer lika än olika.

Det betyder ju inte att länderna inte ska behålla sin egen särprägel, snarare är det den som skapar intressanta mixer i Europa. EU är ett vettigt verktyg om man kan enas om att ägna sig åt rätt saker och inte gå in för detaljerat.

Samtidigt är det viktigt att man har rätt info om vad EU gör och hur det funkar. Det där med att gurkorna måste vara raka och motsvarande svammel måste vi komma ifrån.

Efter lunch är det dags att styra kosan norrut och först väntar tre tågresor innan flyget från Paris som tar mig till Stockholm. Sen blir det dessvärre en övernattning på Arlanda innan jag kan ta första planet norrut imorgon.

Norra Sverige är platsen i mitt hjärta och hemma, men vid såna här tillfällen så hade det känts skönt att ha slutdestinationen i Stockholm. Bara restidsmässigt alltså ?. Eller att ha direktflyg till Umeå ?.

Trevlig fredag!