Bryssel, Brexit och diskussion om desinformation

Igår reste jag till Bryssel för ett par dagars utskottsmöten i Regionkommittén. Jag hade en relativt kort tid mellan flighterna i Stockholm men eftersom jag bokade resan som en helhet och SAS själv föreslog den, så utgick jag förstås från att jag skulle hinna.

Vilket man i vanliga fall gör. Igår började resan i Umeå med att det aviserades en tio minuters försening och redan där började jag förbereda mig mentalt på att få skynda mig på Arlanda. I slutändan blev flyget från Umeå försenat med fyrtio minuter, men ”tursamt” nog så blev sista flyget till Bryssel också försenat med en halvtimme.

Tur för mig, för igår satte jag personligt rekord på att springa från inrikes till utrikes via säkerhetskontrollen och till gaten på smått otroliga (och svettiga) sju minuter. Ja ni hörde rätt, SJU minuter. Med blodsmak i munnen (det blev ju liksom ingen uppvärmning och inga löparskor hade jag heller) så hann jag i tid och med flighten. Heja!

Det var skönt att checka in på hotellet i Bryssel och varva ned med läsning av handlingar inför denna vecka och även få en lugn morgon helt utan stress.

Idag har det varit sammanträde i ”mitt” utskott som är CIVEX och det blev intressanta diskussioner om Brexit (stående fråga i alla sammanhang) och även om åtgärdsplan för desinformation. Hela frågan om fake news är ständigt pågående och det är rejält svårt att komma åt det. Jag tänker att det man själv kan bidra med är att inte sprida saker som man inte vet är sanna eller var de kommer ifrån.

Alla har vi ett ansvar för detta och samtidigt för att hålla debatten i samhället levande och på en rimlig nivå. Det uppskruvade tempot och ofta hetsiga tonläget som man ser i olika frågor gynnar inte alltid ett samtal om viktiga samhällsproblem. Det är bekymmersamt.

Imorse strålade solen fastän det var ganska kyligt, men framåt dagen så ökade värmen och här har våren kommit en bra bit på vägen. Jag har ytterligare ett utskottsmöte här imorgon innan det är dags att åka hem, så jag packade ner löparskorna och träningskläderna och hoppas få nån stunds rörelse senare idag. Det är även ett trevligt sätt att se olika städer och sol och värme är ju även välkommet.

Trevlig måndag!