Europafrågor i svensk tappning och den allra bästa stressmedicinen

Denna vecka har präglats av moderat politik på europanivå, i form av mandatperiodens sista plenarsammanträde i Regionkommittén i EU. Plenarsammanträdet är det beslutande organet i Regionkommittén och översätts med kommun- eller regionfullmäktige.

På bilden här ovan är jag tillsammans med delar av vår moderata svenska delegation, från vänster ser du Anders Knape som utöver att leda den svenska delegationen också är ordförande för SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), Jelena Drenjanin som är kommunalråd i Huddinge, Pehr Granfalk som är dito i Solna och så jag som numera är regionpolitiker i opposition (men jobbar hårt för att ändra just det 😉 ).

Jag brukar ju ofta lyfta förmånen av att få jobba med frågorna både på den lokala nivån, men även den regionala, nationella och internationella och se att allt hänger ihop. Det är därför jag tycker att det är så viktigt att både Sverige i allmänhet men norra Sverige i synnerhet finns med och höjer rösten på alla dessa nivåer för att lyfta och synliggöra våra förutsättningar och visa på både skillnader, problem men såklart också våra fördelar.

Som ni vet så är Regionkommittén (ReK) det enda formella EU-organ där den lokala och regionala nivån har en direkt möjlighet att påverka europeisk lagstiftning, och det kommer ju sedan till den nationella nivån för implementering. Vår roll här är att få förslagen från kommissionen på remiss för att se hur dessa kan, och i så fall hur, påverka den lokala och regionala nivån.

Vi konstaterar också att moderaterna i ReK är den tydligaste rösten i både ReK och i vår partigrupp EPP när det gäller frågor som att jobba för ett effektivt EU som fokuserar på rätt saker, som att de pengar som finns i systemet först och främst ska användas så effektivt som möjligt och att man borde få ut mer av det som redan finns där innan man ber om mer pengar från medlemsstaterna.

Vi jobbar också för att motverka de krafter som vill att EU ska få egen beskattningsrätt som kan beslutas över huvudet på medlemsländerna, det vore inte bra. Samma sak gäller för de förslag som kommer om ökad byråkrati och administrativa bördor för näringslivet och den inre marknaden för den fria rörligheten för varor och tjänster.

Det som EU är bra på ska vi stärka, som att underlätta handel och tillväxt inom Europa, att samarbeta och komma överens om åtgärder för att minska klimatpåverkan genom fossilfri energi, tillväxt och teknikutveckling för att minska skadliga utsläpp. Som ett exempel kan jag lyfta jobbet som görs främst av Sverige och Finland för att lyfta skogens och skogsbrukets betydelse för att kolinlagring av utsläpp och för att kunna se skogen som en resurs för tillväxt och inte enbart för rekreation. Där kan vi jobba ännu mer för att stärka norra Sveriges, Finlands och Europas position i dessa frågor.

Som alltid när vi ses i politiska sammanhang så har vi goda och konstruktiva diskussioner om sakpolitiska frågor men vi har också väldigt roligt tillsammans. Det brukar synas och sprider god stämning även bland andra 🙂 .

Detta citat av Anders Hansen från hans bok Hjärnstark (har du inte läst den än så GÖR det!) bär jag med mig ständigt och det funkar verkligen. I synnerhet tider som dessa med mycket att göra på många olika ställen så märks det en tydlig skillnad tycker jag.

Jag är verkligen djupt övertygad om detta och om jag kan inspirera bara en enda person att börja ta dagliga promenader, eller ta trappan i stället för hissen så är jag glad. Det är den rörelse, motion eller träning som blir av som är den bästa. Sen är det faktiskt så att, tro det eller ej 😉 , när det väl har blivit en vana så är det så himla roligt med träning.

För min del är det variationen av träning som gör det allra roligast och efter jul när jag ska göra ett mer fokuserat träningsupplägg för att klara av min största utmaning hittills (ni minns väl att jag anmälde mig till Göteborgsvarvet i höstas?) så ska jag fortsätta lägga fokus på varierad träning fast kanske något mer löpning också. Det gäller ju att få många kilometer i benen för att förhoppningsvis ta sig i mål efter en halvmara. Jag har än så länge aldrig sprungit så långt, men jag ser fram emot att göra ett seriöst försök 🙂 .

Så idag blir det ett besök på ett riktigt favoritställe, nämligen Iksu! Intensiva veckor som den som nyss varit, så har det inte funnits utrymme för mer än ett par pass men däremot mycket gång. Stora flygplatser räntar bra med steg 🙂 . Men så är det vissa veckor och då ser jag fram emot mer träning när jag är på hemmaplan istället.

Trevlig lördag!