Riskminimering för sammanträden och att hålla humöret uppe och Sverige igång

Igår hade jag en heldag med sammanträden som avlöste varandra. Det var beredningen för regional utveckling, sen alliansmöte och därefter regional utvecklingsnämnd. Inför detta hade vi uppmanat samtliga ersättare att delta via länk samt att vi försökte minimera nämnden till att bli enbart beslutsmässig gällande antalet ledamöter. Allt i syfte att hålla nere risken för smittspridning i dessa Coronatider.

Utöver detta så flyttade vi nämnden till externa lokaler med mycket större utrymme så att vi alla som deltog fysiskt kunde sitta med stort mellanrum mellan varandra. I dessa tider får man laga efter läge och göra det bästa av situationen. Men än så länge så är det kommunallagen som sätter vissa begränsningar i möjligheten att delta på distans i beslutande möten, och det är ju i normalläget rimligt. Men nu när allt sätts på hårda prov så lär vi nog uppmärksamma nya sätt att kunna delta i demokratiska sammanhang, även om det i skrivande stund är för tidigt att säga exakt hur det kommer att se ut framöver.

Men som ett av mina motton lyder – förändring är det enda som är beständigt – så tror jag att det kommer att öppna upp för nya och självklart säkra sätt att sammanträda framöver. Ett exempel är att vi igår fick ut förslag från presidiet i regionstyrelsen till att göra just det som vi började med i regionala utvecklingsnämnden igår, nämligen att minimera antalet ledamöter som måste vara på plats för att vara beslutsmässig.

Man föreslår också att regionfullmäktige ska genomföras med 36 ledamöter istället för de normala 71, tills risken för smittspridning har minskat. All minimering sker förstås i enlighet med det procentuella utfallet, lika för alla partier alltså. Distansmöten i första hand gäller för presidieberedningar, utskott och andra sammanträden, samt att alla har att se över dagordningarna så att enbart beslutsärenden som inte kan bero tas upp för beslut. Allt i syfte att minska tiden för sammanträden och därmed risken för smittspridning.

Försiktighetsåtgärder är viktiga att vidta såklart, hälsan är det som sätts i första rummet och att platta ut kurvan för insjuknande är helt nödvändigt för att ge sjukvården skuggan av en chans att klara av detta. Då får vi alla bidra med det vi kan, som social distansering ett tag till.

Men med det sagt så är det också helt avgörande att vi inte drabbas av panik och slutar att hålla igång Sverige genom att beställa take away från din restaurang, att köpa med dig en blomma från blomsterhandeln, kanske en tröja eller ett par skor så här när våren är på väg. Alltså nästan som det du kanske skulle göra om inte Corona fanns.

Efter en lång jobbdag igår så beställde jag och maken mat från Rex och hämtade det sen. Vi valde en ljuvligt god närproducerad entrecote som smakade gott på en hungrig mage. Jag hoppas verkligen och vädjar till alla att bidra till att även restaurangnäringen klarar sig igenom detta.

Det är ju klart att när man följer nyheterna och särskilt ekonomin så är det svårt och tufft att hålla humöret uppe och försöka se ljuset i tunneln utan att riskera att det är tåget 😉 men vi måste göra det vi kan för att ta oss igenom detta och ha så många av våra företag kvar som bara möjligt är.

Från det stora till det lilla, så köpte jag nytt garn till en tröja åt dottern som jag började med igår kväll. Det är en skön avkoppling i tevesoffan som jag tycker om. Som ni vet så har jag också ägnat mig mycket åt att brodera tidigare, men för tillfället så har det mest blivit stickning och någon virkning emellanåt. Jag har små planer på att se om jag kan installera en liten “syhörna” där det går att låta broderiet ligga framme, särskilt med de stora projekt som jag har påbörjat och som kräver både stort utrymme och bra belysning för att inte få stygnen på fel ställe. Kanhända finns det tid att fundera över sånt nu när det blir en del tid över som annars skulle ha ägnats åt resande till och från möten eller med sammanträden.

Alltså färgen..! Den är så himla fin och det kommer att passa så fint på henne när den blir klar. Petrol heter den och jag skulle nog kalla den mer grön än blå, men det är en finfin mix. Samma garnkvalitet som jag stickade tidigare i och det är mjukt och blir inte varmt att sticka med heller. Vissa garner blir ju nästan så man blir svettig om händerna när man stickat ett tag.

Idag skiner solen lika vackert som igår och jag har distansmöten under eftermiddagen, så min lilla plan hittills är att hinna med en löpsväng ute i vårvädret innan lunch. Både friskluft och att få röra på sig lite är ju både skönt och välgörande för både kropp och knopp.

Trevlig torsdag!