Klok som en bok och att ta ansvar

Förra veckan blev en mycket intensiv sådan, med många och relativt långa möten digitalt. Av tio sammanträden så hade jag endast ett som var fysiskt, nämligen regionfullmäktige där vi beslutade om att tillåta nämnderna att ha beslutsmöten även digitalt fram till och med september i år. Dagen efter hade vi möte med regionala utvecklingsnämnden och efter det så var det hälso- och sjukvårdsnämnden som hade digitalt beslutsmöte. Några mindre inkörningsproblem i början med inloggningar och sånt, men det gick faktiskt över förväntan bra på det hela taget.

Alldeles i början av denna snabbt inledda digitala mötesperiod så deltog jag i en bra utbildning för effektiva digitala möten. Det är mycket bra att få en god grund för detta för det är ändå en omställning att både hålla i möten och att delta i möten som inte sker fysiskt. Bara det här med att ständigt påminna alla om att sätta sin egen mikrofon på mute när man inte talar till exempel.

Sen finns det ju många andra tips att tänka på för att få ett så smidigt möte som möjligt. Som att försöka få till en bra ljussättning på sig själv (inte alltid lätt när man jobbar hemifrån), att inte ha så rörig bakgrund när man har sammanträden, även om flera av de digitala mötesverktygen har funktioner som gör att man kan ändra sin egen bakgrund i bild. Eller att så småningom inte behöva se alla i grodperspektiv 😉 .

Att också ha en fast lina för sin uppkoppling och inte lita på ett emellanåt svajigt wifi är också viktigt. Hittills tror jag att jag räknar ihop till sju eller åtta olika plattformar för digitala möten som jag har testat i skarpt läge, så det går nog snart att göra en liten utvärdering av vilka eller vilket som är bäst och smidigast att använda. Trots denna allvarliga kris så tror jag ändå att vi kommer att lära oss en mängd nya arbetssätt och att vi kan jobba på fler nya sätt framöver. Men först ska vi ta oss igenom denna påfrestande tid med så få nya insjuknande som möjligt.

Livet måste ändå försöka pågå någorlunda normalt trots den allvarliga krisen och ibland kan jag nästan känna att man kan få ett litet stygn av dåligt samvete för att man kanske uppfattas göra lite triviala saker i vardagen. Men jag pratade med en av mina goda vänner som ofta syns i nationell media och sa just detta, samtidigt som jag la till att man får göra sitt för att ta ansvar för situationen. Klok som en bok är hon, och hon sa att just detta är så viktigt just nu, nämligen att ta sitt ansvar genom att stanna hemma, hålla social distansering och tvätta händerna.

Så jag gör ungefär det som jag brukar göra annars också, med den skillnaden att jag nu har betydligt mer tid för annat i och med att mina resor inte längre pågår. Så nytt garn till en tröja som mamma ska få så småningom fick jag hem igår, i den härliga färgen dusty rose som ni ser på bilden högst upp. Jag köpte även en ny hortensia med en vacker färg, numera har jag ju faktiskt tid att vattna den varje dag 😉 .

Det blir också betydligt mer tid för att läsa böcker än annars, och det är ju nåt bra ändå. Jag har läst alla böcker av Anders de la Motte hittills och även alla (tror jag) av Arne Dahl, så i lördags så blev det ett litet inköp med båda deras senaste böcker. Jag läste ut Ödesmark av Stina Jackson på ett par kvällar (läs den!) och nu håller jag på med en annan bok som faktiskt går lite på tomgång i mitten, och jag velar mellan att lägga ifrån mig den eller plöja igenom och se hur den slutar. Men sen står dessa två titlar på bilden här ovan på tur. Jag ser verkligen fram emot dem och en god stunds bra läsning!

Som ni väl vet vid det här laget så är ju träning det som står högst upp på min favoritlista och varje dag så försöker jag och maken att hinna med en långpromenad ute i friska luften. Min egen löpträning har fått lite paus just nu, helt ärligt så gick luften ur lite grann då mitt stora mål för i år (Göteborgsvarvet) ställdes in. Vanligtvis brukar jag inte ha några specifika mål med min träning, jag tränar för att jag verkligen tycker om själva träningen i en mängd olika former.

Sen ska jag erkänna att jag verkligen ser fram emot något varmare väder framöver och kunna springa utan att bylsa på sig många lager kläder som alltid är fallet vid vinterlöpning. Så snart blir det tid för bara ett lager träningskläder och gärna solglasögon på löpturerna 🙂 .

Jag håller igång hemma med bra träning från Les Mills istället just nu, och det är ju samma pass som jag annars brukar köra på Iksu. Nämligen Bodycombat, Bodypump, Bodybalance, Cx Worx och Barre. En fin mix mellan kondition i form av kampsport/boxning, styrketräning, core (mage och rygg), balettinspirerad styrka och yoga/tai chi. Ungefär som jag vanligtvis tycker om att träna alltså.

Det går faktiskt över förväntan bra att träna hemma och koppla upp passen via teveskärmen, det känns nästan som att vara på ett vanligt pass live på gymmet. Än så länge väljer jag att inte träna på gymmet med vikter och då är det lättare att ha ett färdigt pass att träna hemma, nån som peppar och instruerar och gör att man under en timme bara behöver koncentrera sig på att öka tempot och ha en bra teknik. Det är skönt som omväxling tycker jag.

Idag återstår lite jobb, men efter det ser jag fram emot några lite lugnare dagar på mötesfronten denna vecka. Det stundar ju Valborgsmässoafton och det är bara att hoppas att alla andra också verkligen tar sitt ansvar och inte samlas i större grupper detta år, allt för att minska risken för smittspridning såklart. Stay safe!

Trevlig onsdag!