Magnifik dag för jungfrutur för Aurora Botnia mellan Sverige och Finland!

Hörni, vilken dag det blev igår! Solen sken från en klarblå himmel, över Kvarken var det bara en lätt bris och förutsättningarna för jungfruturen för nya färjan Aurora Botnia var magnifika! Det är Wasaline med den sprillans nya och mest miljövänliga färjan som från och med igår trafikerar Umeå-Vasa och är den blå delen av E12, det vill säga på vattnet alltså.

Både jag och Joakim Strand, som är riksdagsledamot i Finland, stadsfullmäktiges ordförande i Vasa och ordförande för Kvarkenrådet, var mycket glada över att behöva våra solglasögon på däck när vi tillsammans turade mellan Umeå och Vasa. Kvarkenrådet firar 50 år av samarbete mellan Österbotten i Finland och Västerbotten i Sverige, där Umeå och Vasa fungerar som twin cities, nästa år. Vi har fördjupat samarbetet ytterligare genom att skapa Nordens första EGTS (europeisk gruppering för territoriell samverkan) vilket gör att vi stärker våra positioner på EU-nivå. I samband med det fick jag förtroendet att bli vald som vice ordförande och detta uppdrag är ett av de mest stimulerande och inspirerande!

Samarbetet mellan våra städer och regioner är både brett och djupt och vi siktar förstås på att stärka det ytterligare. Den nya färjan är en viktig pusselbit i det. Tack vare ny teknik och många andra delar så går det nu dessutom mycket snabbare att åka mellan Umeå och Vasa, restiden är kapad nästan en timme och det är betydelsefullt för pendlingen. Geografiskt sett är Vasa den närmsta staden från Umeå, och att E12 över vattnet nu kan göra det ännu smidigare att pendla är viktigt för vår gemensamma arbetsmarknadsregion.

Det var så roligt att se vilket engagemang som fanns kring färjan, det är inte så lätt att se på bilderna men både till och från Umeå och Vasa så var det massor av fritidsbåtar som följde Aurora Botnia!

Det var bästa tänkbara väder för en tur mellan våra städer igår som synes, och solen värmde gott ute på däck. Jag fick även lära mig att tack vare ny teknik på färjan så kan de numera även jämna ut för hårdare sjögång så att man inte ska märka av det lika mycket. Det kommer nog väl till pass senare under hösten när det brukar friska i mer. Igår var det nästan spegelblankt på Kvarken och det tackar vi förstås för!

Både svensk och finsk media fanns med på jungfruturen och jag hoppas verkligen att denna fina möjlighet för regionen kommer att tas väl emot och bli frekvent använd. Att kunna få goda förutsättningar för tillväxt och samarbete inom alla sektorer i samhället är det som gör att infrastrukturfrågor är viktiga och intresserar mig så mycket. Från Kvarkenrådets sida och även politiken på den nationella, europeiska, regionala och lokala nivån så anser jag att mitt och vårt uppdrag är att skapa dessa förutsättningar för att näringsliv, civila samhället och annat i sin tur ska få förutsättningar för tillväxt och jobbskapande.

Det är därför en dag som igår är så värmande, att se konkreta resultat på många års samarbete och slit för att make it happen av så många människor. Många har genom åren gjort olika insatser för att få detta på plats och det finns inte EN som kan ta åt sig äran, utan det är i sanning ett brett lagarbete med skarpa tjänstemän som har slitit med förstudier, ansökningar och underlag till politiker som har fattat modiga beslut i rätt tid och ägnat stora insatser åt lobbyarbete och informationer. Bland annat.

Igår firade vi och njöt av att allt funkade precis som det skulle, och så sa vi tillsammans att nu siktar vi framåt och vidare mot nästa etappmål. Elflyg som inom en snar framtid kommer att kunna trafikera Kvarken (och andra platser förstås) är närmast och parallellt med det så jobbar vi vidare med frågan om en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Som alltid så är det enkelt att samarbeta med vännerna i Vasa och Österbotten, och det sitter liksom inte fast alls när man ibland kommer med mer eller mindre visionära idéer. Det är alltid en känsla av “what´s next” när vi träffas. Stimulerande och roligt!

Det blev en lång, innehållsrik och energigivande dag igår, och när vi kom hem strax innan 21 igår kväll så var det skönt att hoppa i mjukiskläder och koppla av framför teven en stund. Jag fick en vilsam stund med en ny stickning också, det är riktigt behagligt att låta fingrarna jobba och tankarna flöda fritt ett tag. Dottern ska få en tröja som jag ville sticka (helt ärligt så såg jag ett mönster och ett ljuvligt garn som jag hade lust att sticka med, och därefter frågade jag om hon också gillade tröjmodellen 😉 ) och den är nu påbörjad. Hobby!

På förmiddagen idag tog jag och Anders vår dagliga promenadrunda längs Umeälven och passade på att kunna njuta av sol och värme, det är liksom bäst att passa på nu för det är nog inte så himla många så varma dagar kvar innan hösten är här. Även om september är min absoluta favoritmånad som ni vet, så brukar det inte vara fullt så många dagar med nästan 20 plusgrader.

Imorgon är det kommunfullmäktige och nu är det dags att förbereda det och även den kommande veckans arbete, precis som vanligt på söndagarna. Men först blir det en kopp kaffe.

Trevlig söndag!