Mer vård för pengarna i Västerbotten

Idag har jag tillsammans med Nicklas Sandström presenterat Moderaternas valmanifest för Region Västerbotten. Västerbotten har en till stora delar väl fungerande hälso- och sjukvård när man väl får ta del av den. Problemen är väl kända; mycket långa vårdköer, bristande tillgänglighet, dålig kontinuitet, dåliga villkor för vårdens medarbetare, brister i hur vården hänger ihop, samt onödig och dyr byråkrati.

För oss är patienternas och västerbottningarnas bästa alltid utgångspunkten för våra förslag. Vid dagens pressträff fokuserade vi på tre av våra prioriterade frågor inför valet.

  1. Mer vård för pengarna
  2. En köfri vård
  3. Bättre villkor och förutsättningar för vårdens medarbetare

Vi vill minska onödig och dyr byråkrati samt krångel. Detaljstyrningen av hälso- och sjukvården måste ersättas av tillitsstyrning. Vi vill undvika dyra och dåliga lösningar med hyrpersonal. Genom att ha en utbyggd och välfungerande primärvård med ett helhetsansvar och kontinuitet så kan man sätta stopp för att sköra äldre skickas runt i vården utan att någon har ett helhetsansvar. Samtidigt minskar vi onödigt lidande, får en mer kostnadseffektiv vård och hushållar med våra skattepengar.

Senaste gången Moderaterna var med och styrde i Region Västerbotten (som då var landstinget) var mandatperioden 1976-1979. Sedan 1979 har Socialdemokraterna haft ansvaret för hur sjukvården har fungerat. Under årtionden har västerbottningarna fått vänta väsentligt längre på att få vård än övriga landet. Vi vill uppnå en köfri vård i hela vårdkedjan genom satsningar på att korta vårdköer och på vårdpersonal.

En god vård utförs av kompetenta medarbetare i vården och de behöver prioriteras högre. Vi vill se en hållbar arbetsmiljö, fler karriärvägar samt att patientnära arbete och på obekväma arbetstider måste löna sig bättre.

Regionpolitiken innehåller givetvis mycket mer, vilket vi också beskriver i vårt valmanifest, men man måste också prioritera vilka frågor som just nu kommer högst på agendan.

En stund till får jag och maken mysa med Milo här hemma hos oss, och det är mer än lovligt mysigt att ha en vovve hemma igen. Även om det var länge sen vi hade hund så tar det ju bara en liten stund innan man är inne i rutinerna igen.

Kvällspromenad i ett ljuvligt augustiväder är en av många höjdpunkter, stunder att spara i minnet till mörka och kalla dagar.

Så härliga kvällar det är nu!

Trevlig tisdag!