Åsa Ågren Wikström

Alla vinner på rörelse

En månad kvar till valet idag och på måndag öppnar vi valstugan här i Umeå. Valrörelsen har varit igång ett bra tag, men nu ökar vi tempot ytterligare. Det är hektiska dagar med fullt fokus på valet förstås.

Samtidigt så är ju de ordinarie uppgifterna igång parallellt, så det är en utmaning att få till träning och motion för att orka med. Men med lite planering så brukar det gå att hitta luckor där man kan prioritera rörelse och friskvård. Plus att det är roligt och då är det ju lättare.

Sista dagarna i juli körde jag och maken ner till Skuleberget för en stunds vandring i ett ljuvligt väder. Riktigt skönt att vandra några timmar och få röra på sig i naturen tillsammans. Det behövs som omväxling.

För ett par dagar sedan såg jag ett inslag på SVT om en person med depression som för sex år sedan fick möjlighet att börja träna på en klinik i Upplands Väsby och som själv sa att hon nu mådde mycket bättre både i kropp och själ.

Det pågår mycket intressant forskning om vikten av träning för välmående, och i inslaget deltog även Eva Andersson som är läkare och lektor vid gymnastik- och idrottshögskolan GIH. Hon talade om att sammanläggande internationella studier visar att enbart fysisk aktivitet utgör en lika effektiv behandling som enbart samtalsterapi, eller enbart medicinering, vid mild till måttlig depression.

Självklart kan det ofta vara en kombination av dessa tre som behövs, men att fysisk aktivitet blir en naturlig del av behandlingen, och förstås helst förebyggande, är bra. Det är bra för individen men även ur ett samhällsperspektiv att kunna förebygga och lindra psykisk ohälsa. Alla förstår ju att det väldigt sällan är en enda grej eller behandling som löser alla problem, men att friskvård och träning får större tyngd istället för medicinering direkt är ju en vinst för alla. Allra mest för personen som har drabbats.

Det är inte alltid lätt att komma igång med träning eller veta hur och vad man ska göra, och då är det viktigt att det finns låga trösklar så att alla kan komma igång. Kan man röra på sig så är promenader en mycket bra vana, och kan man inte det så finns det också många andra sätt att kunna komma igång på. Alla vinner på rörelse, framför allt mår man ju så väldigt mycket bättre efter en liten stunds träning då endorfinerna i kroppen släpps lös.

Trevlig torsdag!

 

En tanke om “Alla vinner på rörelse