Goda relationer för att lösa svåra frågor

Livet efter valrörelsen och valet börjar nu så smått återgå till ett mer normalt läge, och nu är det tid för alla de “vi-tar-det-efter-valet”-grejerna. Vilket märks på både almanackan och tiden för att hinna med. Det är ju samma sak varje gång förstås, men denna gång är det något mer utmanande att hitta tid för pauser.

Förra veckan var det dags för den årliga regionledningsresan som denna gång gick till Österbotten och Vasa med omnejd. På resan deltar KSO (kommunstyrelsens ordförande), vice KSO och kommunchef från länets 15 kommuner, och från regionen är det presidierna i Regionstyrelsen, Regionala Utvecklingsnämnden samt Hälso- och sjukvårdsnämnden, samt ledande chefstjänstemän från dessa förvaltningar.

Det är och har varit ett bra tillfälle för att förstärka samarbetet i länet och skapa förståelse för allas villkor och vardag. Om man känner varandra och har goda relationer att falla tillbaka på så är det också lättare att sedan komma överens i svåra frågor som vi ställs inför där prioriteringarna kan vara olika. Därför är dessa studieresor viktiga för Västerbotten och vår gemensamma utveckling.

Denna gång fick vi matnyttig information och bra studiebesök med varierande teman; vi besökte det nya sjukhuset som invigdes bara för någon vecka sedan i Vasa, och så diskuterade vi den stora omläggning som nu sker i Finland med övergången till de nya välfärdsområdena (som påminner en del om vår regionindelning) med våra finska politiska kollegor. Vi gjorde även intressanta studiebesök i Närpes, som ligger ca en timme söderut från Vasa, där vi fick bra information kopplat till avfallshantering och miljökrav på NTM som tillverkar sopbilar. I Närpes diskuterade vi också aktuella frågor med stadsdirektören och ledande tjänstemän.

Såväl inom regionen som i kommunerna så är ju kulturen en viktig fråga för attraktiviteten, och efter ett besök på Österbottens teater i Vasa så tror jag att vi alla fick med oss både ny kunskap och en fördjupning av både pågående och tänkbara nya samarbeten i Kvarkenregionen. Jag fick förmånen att få tacka å gruppens vägnar och det jag lyfte fram var hur viktig kulturen är för en plats attraktivitet, det räcker inte enbart med jobb utan man vill se en levande plats där man kan hitta olika kulturella delar att ta del av. I Kvarkenregionen jobbar vi mycket över nationsgränserna mellan Sverige och Finland, och tack vare vår förstärkta plattform i Kvarkenrådet EGTS så finns det nu utökade möjligheter att kunna hitta ännu fler samarbetsområden. Kul!

Jag ska inte sticka under stolen med att det var väldigt skönt att komma hem på fredagen runt lunchtid, för att därefter ha ett konstituerande sammanträde med den nyvalda fullmäktigegruppen för Moderaterna i Region Västerbotten, innan jag kunde helt logga ut och ta en lugn kväll hemma med maken.

På lördagen så körde vi upp till mina föräldrar för en lite kortare visit, men det är som alltid mysigt med familjetid. En extra bonus var att sonen var på hemmaplan efter mycket resande i jobbet, så jag hann träffa honom också en stund på dagen och så åt vi en bit mat tillsammans med familjen. Som synes på bilden här ovan så passade jag på att tanka lite hundmys med Milo också som är helt ljuvligt mysig och följsam, så tills dess att det finns möjlighet för en egen liten vovve så myser vi så mycket det går med honom. För även om vi inte har haft möjlighet att ha egen hund de senaste åren, så lär det nog bli en här hemma också så småningom. De allra flesta år sedan jag var liten har det funnits hund hemma, så därför känns det just nu bara som att det är en parentes att vara utan 😉 :

Hösten är ju min favoritårstid, och igår var det ett underbart väder så jag och Anders tog en långpromenad på sen eftermiddag och innan kvällsmöten. Vackert, eller hur?

Idag är det en dag av förberedelser och möten, fast inte så många så det ges tillfälle för lite luft i almanackan under dagen. Ikväll ska jag packa en väska inför kommande sammanträden med Regionkommittén i Milano resten av veckan. Både agendan för sammanträdena och resmålet känns intressant, för mig blir det första gången jag besöker Milano. Om allt är i tid så hoppas jag hinna få ett par timmar imorgon eftermiddag för att hinna se lite av staden på egen hand. Så nu håller jag tummarna för det.

Snart dags att bege sig iväg för ett lunchmöte med kulturen som tema. Mer om det senare!

Trevlig tisdag!