Fortsatt förtroende, Bryssel, Karlstad, Vasa och Luleå

Jobbet just nu är intensivt och mycket som händer, men OJ så roligt det är! Som synes så har bloggen fått vila ett tag nu och det är helt och hållet beroende på mängden arbete denna period. För min del är det alls inga klagomål på att det är mycket att göra denna vår, för arbetet hänger ihop och är både inspirerande, lärorikt och framför allt kul!

Tänkte att det får bli några nedslag i den senaste tidens arbete och vad som har hänt, och som vanligt så blir det fler uppdateringar i mina sociala medier för den som vill följa mig lite mer till vardags. Välkommen dit om du vill!

Sveriges Kommuner och Regioner hade valkongress tidigare i veckan och jag är så glad över förtroendet att få fortsätta arbeta som ledamot i EU-beredningen. Det hänger förstås ihop med mitt uppdrag i Regionkommitten EU, och jag ser mycket fram emot att få jobba vidare med de lokala och regionala frågorna såväl på den nationella som den europeiska nivån.

Igår kom jag hem från Sverigemötet där 1450 Moderater från hela landet träffas för att diskutera politik och aktuella frågor. Jag fick möjligheten att delta som talare om regionala utvecklingsfrågor tillsammans med mina kollegor och vänner från stora delar av landet. Från vänster: Anna Jähnke, Skåne; Stina Höök, Värmland; Jenny Landernäs, Västmanland, jag och Pär-Gustav Johansson, Kalmar län. Stina modererade oss på ett fint sätt och det var roligt att seminariet blev fullsatt och att ämnet engagerade många. Regional utveckling är ju ett av två uppdrag som regionen har, och även om sjukvården förstås är störst både till utrymme och ekonomi, så är det uppdrag som hänger ihop.

Helt klart var det dock som alltid så ljuvligt att komma hem igår. Borta bra men hemma bäst!

Stora delar av mitt arbete den senaste månaden har jag ägnat åt att jobba med lagstiftningsförslaget om avloppsdirektivet som EU-kommissionen har lämnat på remiss.

Arbetet innehåller många möten och överläggningar inför att vi skriver den draft opinion som ligger till grund för Regionkommittens ställningstagande i arbetet med revideringen av lagstiftningen. Här är delar av mitt team som jag jobbar tillsammans med i framtagandet.

Från vänster: Ulrika Palm, SKR; Anders Finnson, Svenskt Vatten; jag och Oliver Loebel, EurEau. Min expert Oskar Wikstrand, SKR, deltog online från Stockholm och gjorde ett gott arbete därifrån.

Jag höll i det som kallas för stakeholder meeting i Bryssel, det är enkelt uttryckt ett tillfälle för många aktörer, organisationer och andra att kunna dela med sig av deras ställningstaganden kopplat till avloppsdirektivet, och hur det kan komma att påverka deras region eller kommun. Efter mötet där det var många på plats fysiskt i Bryssel och ännu fler som deltog digitalt, har jag fått många goda inspel till hur detta kan komma att slå på olika sätt i olika delar av EU. Precis det som var tanken med mötet. Roligt och lärorikt!

Jag hade två dagar som var maxade med möten och överläggningar i Bryssel, och många samtal om konsekvenserna för den lokala och regionala nivån. Alla möten gick mycket bra, och det finns goda förhoppningar om den fortsatta arbetsprocessen fram till maj då ENVE-utskottet ska debattera och sen anta yttrandet, och därefter till plenarsessionen i juli då det slutliga yttrandet från Regionkommitten ska fastställas.

Ett par dagar innan jag reste ner till Bryssel för överläggningar, så fick jag möjligheten att delta på ett event om avloppsdirektivet som anordnades av EU-parlamentet. Som alltid så tycker jag att det är viktigt att den lokala och regionala nivån får chansen att tala om olika förslag och hur dessa kommer att påverka den nivå som är närmast medborgarna. Roligt med bra frågor och feedback efter seminariet också, sånt ger energi och värmer!

Jag har blivit vald till att ingå i en av politikutvecklingsgrupperna som Moderaterna har tillsatt och som ska mejsla fram politiska förslag och riktningar framåt, under ledning av Hans Wallmark. Det är givetvis hedrande och roligt, utvecklingsarbete som är framåtsyftande är det som jag gillar allra mest. Den gruppen som jag är en del av är utrikes- och säkerhetspolitik, både intressant och förstås viktigt allrahelst i den säkerhetspolitiska kontext som vi finns i just nu. På vårt förra möte (digitala så att alla kan hinna delta) så fick vi samtala och diskutera med den bästa försvarsminister som vi har haft på väldigt länge, Pål Jonson. Hans samlade kompetens och utbildning är imponerande och viktig i alla processer som Sverige finns med i.

För ett par veckor sen så kunde jag jobba undan lite kvällen innan för att möjliggöra ett par timmar i skidbacken. Oj så roligt det var! Skönt att få röra på sig utomhus i soligt väder också. Snacka om att det var mycket värt och att få känna sig lite lätt mör i benen efteråt värdesätter jag också.

Annan typ av skidåkning är ju längdskidor, som det är närmare till här i Umeå. Vi har flera fina spår nära centrum och det är också skönt att kunna snabbt byta om för att få lite friskluft och motion mellan arbetet. Det behövs för att orka med allt annat, plus att det är roligt! Träning och motion är ju liksom inget straff 😉 utan ett sätt för mig att rensa tankarna och låta frågor som behöver bearbetas få tid för just det samtidigt som man rör på sig.

I måndags kväll fick jag nöjet att tala om några aktuella frågor från min horisont då Moderaterna i Nordmaling höll sitt årsmöte. Efteråt fick jag så fina blommor av dem! De står faktiskt i blom även i skrivande stund, men nu börjar de nog snart ha gjort sitt. Färska blommor är ju så vackert och något som verkligen är värt att unna sig emellanåt.

Veckan som kommer är intensiv, med kommunfullmäktige imorgon och sen väntar möte med Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland i Skellefteå, innan jag tillsammans med moderata vänner åker över till Vasa i Finland för att ha överläggningar och se hur de jobbar i sin slutspurt inför riksdagsvalet om en vecka. Tillbaka med morgonfärjan på torsdag och sen styr jag kosan norrut till Luleå för att tala på Järnvägsforum med rekordmånga deltagare.

Självklart passar jag på att hälsa på hos föräldrarna också, och bonusen blir ju att få mysa med denna goding litegrann. Hundsuget tilltar för varje gång… 🙂

Trevlig söndag!