Vatten-, energi- och avfallsfrågor på europeisk nivå

Nu knackar inte sommaren längre på dörren, utan är verkligen här med ljuvligt ljusa dagar och kvällar, delvis också nätter just nu och det är bara att njuta i fulla drag.

Sen sist vi sågs här så har EU-valet genomförts, en hel radda jobbmöten i vanlig ordning, brorsdottern har fyllt 18 år och jag har jobbat rätt hårt med att få till intressanta uppdrag inför hösten på EU-nivå. Mer om det lite senare.

I skrivande stund väntar jag på nästa flight till Bryssel för terminens sista utskottsmöte innan sommaren. Har en del spännande överläggningar som jag ser fram emot 😊.

Förra veckan genomfördes terminens sista plenarsession i Regionkommittén i Bryssel och jag fick tala som företrädare för EPP om vattenfrågorna och vikten av att se dem i en helhet. Det handlar om torka, översvämningar, dricksvatten och sanitet. Men också fossilfri energi i form av vattenkraft. Vatten känner som bekant inga gränser och det är viktigt att minska föroreningar, PFAS, bekämpningsmedel och andra farliga ämnen. Därför är det viktigt att olika lagstiftningar inom vattenområdet inte krockar med varandra.

Jag avslutade med att säga: ”Vänner, vi har löst svåra frågor förr, och vi kan göra det igen genom att främja forskning och innovation på vattenområdet med ambitionen att bli världsledande inom hållbar och vatteneffektiv teknik. Och låta den lokala och regionala nivån få förutsättningar att lösa vattenfrågorna med relevanta medel för intressenter inom vattenområdet.”

Men innan plenarsessionen förra veckan, så inledde jag densamma med att resa till Marseille i Frankrike för att få öppna konferensen och hålla ett key note-tal och i egenskap av jurymedlem och för Regionkommitténs räkning dela ut ett pris i EWWR (European Week for Waste Reduction). ”Europa minskar avfallet” med fokus på avfallshantering och förebyggande av avfall och därigenom också minska halterna av farliga ämnen.

Jag sa i mitt tal: ”70 % av EU:s lagstiftning berör lokal och regional nivå. Detta är en möjlighet att driva på för reducering av avfall, eftersom det bästa sättet att hantera avfall är att minska detsamma. Det är mycket viktigt att de lokala myndigheterna är motiverade, samordnade och villiga att göra avfallshanteringen cirkulär.”

Marseille bjöd på +30 grader även sent på kvällen, och när man inte är ledig och kan ligga med en bok i skuggan vid en pool, så är det faktiskt nog så varmt för min smak. Onsdagsmorgonen blev det att stiga upp kl 04 för att ta morgonplanet till Bryssel för plenarsessionen, så när jag kom hem och maken hämtade mig sent på torsdag kväll så var det så skönt att få somna i egen säng. Som det alltid är.

Veckan dessförinnan inledde jag med att köra till Luleå på måndag eftermiddag för att hinna fira pappa som fyllde år på tisdagen, och det var så mysigt att hinna ses en stund innan det var dags för mig att köra till Arjeplog för beslutsmöte med Strukturfondspartnerskapet i Övre Norrland. Efter mötet körde jag hem och med enkel väg på drygt 325 km så är det lätt att konstatera hur viktigt det är med god infrastruktur och fungerande kommunikationer. Eller egen bil som är vardagen för oss i norra Sverige.

Direkt efter mötet vid Sveriges djupaste sjö, Hornavan i Arjeplog, så var det dags att bege sig till Valle d’Aosta i de italienska alperna för externt möte i ENVE-utskottet i Regionkommittén. Vi fick ett mycket intressant besök i deras vattenkraftstation och förutsättningarna på hög höjd, som påminner en hel del om kallt klimat som vi har i norra Sverige.

Man är ju sällan så moderiktig som med en skyddshjälm på sig 😉, men säkerheten går ju självklart och givetvis först. Huset bakom mig är vattenkraftstationen, och det är ju också viktigt för samhället att även funktionella byggnader är vackra.

Det blev såväl viktig och matnyttig kunskap, som samtal om fördjupat samarbete mellan våra olika regioner. Det kommer att behövas om vi ska lyckas med den gröna omställningen och att fossilfri energi kan fortsätta produceras och levereras.

Så mina arbetsveckor den senaste tiden har präglats mycket av vatten, energi och avfallshantering. Det är frågor som verkligen berör den lokala och regionala nivån, men också den nationella och europeiska. Som ni vet så gillar jag ju just att frågorna hänger ihop och att få jobba med dem på flera olika nivåer.

Sent imorgon kväll hoppas jag på att flighterna går i tid så jag kommer hem när det är planerat, sen blir det lite lugnare tempo resten av veckan innan det är dags att så småningom varva ned helt inför sommaren. Det ska blir skönt och välbehövligt att hinna läsa böcker, träna, umgås med familjen och bara vara. Sommar helt enkelt!

Trevlig måndag!