Luciatåg, hållbar utveckling och sista flighten

Luciadagen i december avslutar en vecka med många bra uppdrag för min del. Här ser ni mitt årliga luciatåg som jag haft i flera år och som jag verkligen ser fram emot att få plocka fram inför varje jul. De är så söta tycker jag 🙂 .

Idag har jag avrundat denna vecka med årets sista styrelsemöte i UPAB, Umeå Parkering AB, där jag är vice ordförande. Det är ett av mina lokala politikuppdrag som jag gillar skarpt, det är ju så mycket mer än enbart parkeringar som vi diskuterar, som till exempel stadsutveckling och Umeås fortsatta hållbara utveckling. Dessutom är det sakliga och mycket konstruktiva diskussioner i ett bra samtalsklimat i styrelsearbetet. Sånt är också viktigt, kanske särskilt mycket i tider av hätska utspel och liknande i rikspolitiken.

Denna vecka började jag med resa till Bryssel i söndags för utskottsmöte i “mitt” utskott CIVEX i Regionkommittén på måndagen. Det var det sista utskottssammanträdet både för terminen och för mandatperioden. Just nu är det såklart mycket fokus på förhandlingarna om EU:s kommande långtidsbudget, som egentligen borde ha varit färdigförhandlat helst nu men där inte särskilt många tror att det ens kommer att bli klart förrän sent under nästa år.

Utfallet i förhandlingarna kommer att få stor betydelse på hur stor del av budgeten som kan gå till sammanhållningspolitiken i Europa och gröna investeringar, och det i sin tur kommer att få stor påverkan på hur stor del av pengapåsen som kan dedikeras till Sverige och därefter till de regionala fonderna. Så det är viktigt att följa detta noga och försöka påverka i så stor utsträckning som möjligt.

I tisdags så anordnade Europaforum norra Sverige, EFNS där jag är vice ordförande, ett utökat rapportörsmöte i Bryssel där det deltog cirka 50 pers från de fyra nordligaste länen, i huvudsak förtroendevalda från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Där diskuterade vi gemensamt viktiga och strategiskt utvalda områden för våra län och det är något som vi har gjort på ett strukturerat sätt i tjugo år, nästa år blir det uppmärksamhet kring just detta.

Efter ett par rätt mastiga dagar i Bryssel så flög jag till Stockholm för två dagar med uppdrag även där. Dels så hade vi sista delegationsmötet i Regionkommittén och hade överläggningar inför den kommande mandatperioden som inleds i slutet av januari 2020. I torsdags, ja igår alltså (med så mycket att göra just nu så känns det redan som att det var länge sen 😉 ), så hade vi terminens sista beredningar på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Bra samtal med många vänner från hela landet och det är ett fint nätverk som både är nyttigt och roligt.

Så sammanfattningsvis har veckan innehållit politik på alla nivåer, från internationell, nationell, regional och till att avslutas på lokal nivå idag. Precis så som jag gillar det!

Igår så var det skönt att avrunda uppdragen med sista flighten för terminen och sen komma hem och få sova i egen säng. Det är verkligen inte mycket som slår det kan jag säga. Nästa vecka är lugnare och det är endast två mötesdagar kvar utöver litegrann som återstår på att-göra-listan innan jul jobbmässigt, så det ska bli skönt att få börja varva ned lite innan jul.

Ikväll har vi inget planerat, så jag ser fram emot en ledig kväll i soffan hemma med maken. Det var ett tag sen 🙂 .

Trevlig fredag och lucia!