Maktskiftet

Igår kväll deltog jag och Anders på professorsinstallation på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, här i Umeå. Fyra nya professorer med mycket högt internationellt renommé fick sina utmärkelser och det är mycket roligt och bra att dessa kompetenser är verksamma i Umeå.

Under kvällen blev det många trevliga samtal om en mängd olika saker, allt från skogsvård till telemarksåkning och fortsatta utvecklingsfrågor för att Umeå ska fortsätta växa och ha en större bredd inom alla områden för att fortsätta vara en attraktiv plats. Från universitetets sida blev det tydligt hur viktigt det är att kunna erbjuda en attraktiv stad när de rekryterar och vill dra till sig internationell kompetens.

SLU

Jag och Maud Olofsson, fd vice statsminister

Maten var god och var väl komponerad, trevlig underhållning och lagom långa tal 🙂 . Pratade en stund med Maud Olofsson, fd vice statsminister och numera även fd västerbottning som har blivit västernorrlänning :). Hon har grymt mycket erfarenhet förstås och är generös med att bjuda på den. Givetvis kring sakområden inom många olika delar, om hur det är att finnas på den yttersta politiska nivån och att vara kvinna i den miljön. Mycket inspirerande och intressant. Maud höll tacktalet efter middagen och talade bland annat om skogens betydelse och när Alliansen bildades i Högfors och alla partiledarna planterade varsitt träd. Hon hade tagit med en gren från Fredrik Reinfeldts träd som hon överlämnade till SLU och berättade att hennes make Rolf ansvarade för skötseln av skogsskiftet där träden planterats, skiftet heter såklart Maktskiftet 🙂 . Kul med glimten i ögat!

Det gavs också tid för andra samtal om sakfrågor för Umeås utveckling och det blev återigen ett tillfälle där det blev tydligt att mitt jobb inte är ett sådant som man lämnar på kontoret, inte för att jag klagar 🙂 . Så morgonen har jag avklarat lite mer av den varan, och nu ser jag fram emot en ledig helg hemma.

Trevlig lördag!