Föregå med gott exempel

Idag har denna onsdag verkligen bjudit på en mängd varierande saker, främst spännvidden på olika frågeställningar som varit aktuella idag. Allt från samtal om integration till framtidens jobb, och en mängd saker däremellan.

Det är roligt att ha ett sånt jobb som ibland växlar hur mycket som helst, till att ibland verkligen kunna grotta ner sig i djupare analyser.

Idag har jag också haft förmånen att få ha en riktigt trevlig lunch med en god vän som är en mycket bra person och grymt kompetent inom hennes arbetsområde. Det är alltid energigivande att få en stunds samtal, även om vi varje gång säger att nu ska det inte gå så länge mellan tillfällena vi ses. Men så händer livet och det ges inte alltid tid och utrymme till att ses.

Vi var ändå överens om att sociala medier gör att det ändå inte känns lika långt mellan gångerna man ses, det går ju att “ses” digitalt och följa varandra. Det är ju en stor skillnad mot för bara ett decennium sen, trots allt är det inte längre än så sen sociala medier gjorde en rejäl förändring för oss alla.

Men som jag har tagit upp många gånger tidigare, möjligheten som sociala medier ger måste ju användas med förnuft och respekt. Det är ju få personer som skulle uttrycka sig på samma negativa och elaka sätt när man ses “på riktigt” som de väljer att göra vid tangentbordet med fysisk distans.

Emellanåt har man ju tyvärr fått anledning att fundera på hur människor ibland väljer att bete sig på nätet, och det är bra att det nu finns förslag om att stärka skyddet mot näthat. Det ska bli intressant att följa det förslaget och se vad som kommer att komma från det.

När jag var liten fick jag lära mig att om man inte kan säga något snällt om någon så är det mycket bättre att vara tyst. Eller prata om något annat. Ingen mår bra av att höra otrevliga saker, de allra flesta kan nog ha förståelse för känslan och att ord kan såra och finnas kvar mycket länge.

Det är ändå majoriteten av alla som faktiskt är trevliga och har ett schysst bemötande på nätet och det är ju gott så. Om fler skulle nyttja devisen bemöt andra som du vill att de ska bemöta dig så skulle mycket vara vunnet. Det tål att påminnas om och kanske framför allt för barn och unga som använder nätet som en av flera mötesplatser.

Som vuxen och förälder önskar man ju att barn ska känna sig trygga i alla olika situationer, och då är det ju vuxna som behöver föregå med gott exempel. Barn gör ju som bekant oftast inte som man säger utan de gör som man gör 🙂 .

Ikväll tar jag också vara på en onsdag utan direkta “måsten”, jag har bara lite pappersarbete att göra som nog går rätt snabbt att göra undan. Sen blir det nog en mycket lugn kväll hemma. Riktigt skönt.

Trevlig onsdag!