Tankar om tid

Under hela förmiddagen idag har snön vräkt ned och det verkar inte lätta nämnvärt. Ja, det är vinter och ja, vi bor i norra Sverige. Men ändå. Tycker nog att det räcker nu. Snöfattiga vintrar så vill folk ha snö och nu… ja, vi kan väl vara överens om att det åtminstone inte är en snöfattig vinter 🙂 .

Morgonen och förmiddagen har jag ägnat åt att fördjupa mig i några jobbgrejer, det är skönt att kunna göra det som omväxling tycker jag. Särskilt då jag inte har några möten inbokade. Ju äldre jag blir, desto mer kan jag relatera till Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid.

Photo by Uroš Jovičić on Unsplash

Jag läste den för många år sen, men det var flera saker som fastnade redan då. Bland annat det där med ställtid. Att det tar tid att ställa om från olika möten och olika ämnesområden. Mentalt alltså. Samma sak med resor, att det tar mer energi att förflytta sig även om man tycker att man sitter mest stilla som i ett flygplan. Tänkvärt. Likaså om man är inne i ett tankearbete och blir störd av något annat som t ex pling i mobilen eller liknande, och att det då tar cirka tio minuter att komma tillbaka igen till samma koncentration.

Beroende på vad man har för arbetsuppgifter att lösa så är det mer eller mindre passande att göra det t ex i kontorslandskap. Jag följer ju serien Bron på SVT och nu är det sorgligt nog bara ett enda avsnitt kvar 🙁 . Huvudrollen som Sofia Helin spelar heter Saga Norén och utöver själva handlingen i serien så får man också följa Saga och hennes kämpande för att förstå omgivningen och samverka med den.

I ett av avsnitten fick hon en korg i handen som svar på frågan vilken plats hon skulle ha på jobbet och en förklaring med att här jobbar vi flexibelt. Det gick att se hur jobbigt det var för Saga och lite senare i avsnittet löste hon det med att hon tog dit ett eget skrivbord och sa, detta är min plats. Kreativ lösning förstås, men det visar också på behovet av struktur och ordning och reda som de flesta av oss behöver, låt vara i olika grader.

När det var löst kunde Saga fokusera helt på jobbets uppgifter och inte strukturer och praktiska saker. Jag tänker på något jag läste om Barack Obama och att han ville slippa välja kläder och därför hade kostymer i bara ett par färger, såna han gillade och visste funkade i olika sammanhang. Eller att han inte ville behöva bestämma maträtter, med hänvisning till att han var president i USA och hade en mängd beslut att fatta varje dag och hela tiden.

Jag tycker att det visar på en djupare insikt om var man behöver lägga sin energi och sitt fokus. Och såklart är det ibland kul att välja kläder och sånt, men jag menar här rent jobbmässigt och kunna skapa miljöer där människor fungerar som bäst. Vi är alla olika och gillar olika, men jag tror ändå inte att vi skiljer oss så mycket i fråga om arbetsro och koncentration när det behövs.

Det blev lite funderingar och filosoferande i väntan på att lunchen blir klar och nu har den hunnit bli varm. Dags att få i sig lite varmt samtidigt som snön fortsätter falla.

Trevlig tisdag!