Action!

Svisch sa det, så var september slut. Sammanfattningsvis så summerar jag denna fina månad med ovanstående bild. Action.

Jag var mer än medveten om att tempot under min favoritmånad skulle vara mycket högt så mentalt hade jag laddat väl. När jag kikar på uppdragen så har månaden innehållit regionstyrelse, hälso- & sjukvårdsnämnd, bio (lite nöje som avkoppling), styrelsemöte Upab, träning (för att orka och för att det är roligt), styrelseinternat med Moderatkvinnorna, styrgruppsmöte Botniska korridoren, uppvaktning av Trafikverket gällande hastigheterna på länsvägarna, regionfullmäktige, gruppmöte med fullmäktigegruppen i kommunen, firande av 100 år för demokratin, SKL och EU-beredning, Norrlandskonferens för Moderaterna, födelsedag, bröllopsdag, kommunfullmäktige, regionala utvecklingsnämnden, och så valdes jag till vice ordförande för EFNS (Europaforum norra Sverige).

Puh.

Men riktigt roligt! Emellan allt det där så har jag försökt få in rörelse och/eller träning nästan varje dag. Plus att jag och maken firade vår 10-åriga bröllopsdag i Paris och åkte sen även till Normandie för ett besök i Caen och landstigningsstränderna vid Point du Hoc och Omaha Beach bland annat.

Det var trevligt att återigen få besöka Caen och nu ha lite mer tid att hinna besöka bland annat L’Abbaye-aux-Hommes som ni ser här på bilden och där Vilhelm Erövraren ligger begravd. Det är även han som har grundat kyrkan och som än i dag används aktivt, även av stadens beslutsfattare. Det faktum att detta har funnits så länge gör att det är en mycket häftig känsla att besöka kyrkan där, historiens vingslag känns verkligen.

Vårt gemensamma historieintresse i kombination med vår lust att resa och besöka platser tar oss ofta till resmål som är en kombination av detta. Som här på bilden ovan som är tagen i ett värn vid landstigningsstränderna i Normandie, vid Point du Hoc som är toppen på en klippa ca 30 m över havet och ligger väster om Omaha Beach.

Det är viktigt att minnas och hålla historien levande för att det aldrig ska upprepas igen. När man står där inne i värnet eller går på stränderna där så är det lätt att förstå skräcken som alla unga män som var just där den 6 juni 1944 måste ha känt. Jag skulle önska att så många som möjligt kunde besöka såväl koncentrationslägren i Auschwitz som många av de andra delarna i Europa som drabbades så hårt av andra världskriget. För att inte glömma och för att det aldrig ska upprepas. Det är också anledningen till att det som idag är EU kom till stånd. Aldrig mer.

Därför är det också bra att Skolverket drog tillbaka sitt vansinniga förslag om att helt stryka antiken (!) från historielektionerna i skolan. När jag först såg nyheten så trodde jag att det var ett skämt. När sen så icke var fallet, ja då blir man ju mer än bekymrad. Men som sagt, nu har de dragit tillbaka sitt förslag.

Nu är det fredag och jag ska efter långa dagar och kvällar den senaste tiden försöka ta mig lite egen tid och koppla av lite. När det är roliga och inspirerande uppdrag och saker som händer så är det lite för enkelt att köra på för fullt, och det funkar ju finemang ett tag, i alla fall om man också tar sig tid för återhämtning. Så resten av dagen och kvällen ska jag försöka göra just det.

Delar av den kommande helgen ska jag ägna åt att förbereda en presentation som jag ska hålla i Bryssel nästa vecka då EWRC (European Week for Regions and Cities) går av stapeln. Det blir också roligt och förstås lite mer krävande då det gäller infrastruktur i en europeisk kontext och på engelska. Lite på gränsen till att ligga utanför min comfort zone 🙂 .

I skrivande stund verkar det som att oktober inte har fullt lika högt tempo som september, men det är inte långt ifrån i alla fall, så jag ser fram emot att få lite fler stunder här på bloggen också.

Trevlig fredag!