Gör det du kan, med det du har, där du är

Som för nästan alla just nu så har det mesta blivit inställt eller framflyttat vad gäller möten, sammanträden och konferenser. Helt klokt förstås, om vi alla bidrar till att minska eventuell smittospridning så att de som ändå råkar ut för smittan får så bra vård som möjligt så kan man ju känna att man hjälper till med det man kan.

Gör det du kan, med det du har, där du är. Det är ord som jag genom livet försöker jobba efter. Ingen kan ju göra allt men alla kan göra något. Som att vara extra noggrann med att tvätta händerna (det som alla kanske alltid borde tänka på kan man tycka), stanna hemma om man är sjuk eller som just i dessa Coronatider, känn efter lite extra och stanna hemma för säkerhets skull.

Vi skulle egentligen ha gått på premiären av operan Don Giovanni på Norrlandsoperan igår, men efter att ha lyssnat på rekommendationen att inte delta på folksamlingar så valde vi att hoppa över det. Det känns faktiskt bra, även om det förstås hade varit trevligt att se föreställningen. Men när man läser att man kan bära på smitta även om man inte känner av det och kan tolka det som en förkylning så är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Inte för att jag känner mig krasslig, men av hänsyn till alla andra. Framför allt de som är allra skörast och så att vårdens resurser ska räcka till dem.

Nåväl, inget ont som inte har något gott med sig som det brukar vara, det blev ju nästan en osannolik timing på att vi gjorde klart vårt hemmakontor i dessa tider. Särskilt som rekommendationerna är att man bör jobba hemifrån om man kan.

Igår så hade vi sammanträde med regionstyrelsen hela dagen och föga överraskande så blev det förstås mycket om Corona även där. Det kändes tryggt att höra professionen och biträdande smittskyddsläkare informera om aktuellt läge för stunden och jag litar fullt på att de gör så goda bedömningar som bara möjligt är.

Vi hade även sammanträde med Storuman (20 mil enkel väg från Umeå) igår och det här med digital teknik som funkar är ju så smidigt! Jag tror att när Coronasmittan ebbar ut så kommer vi att ha upptäckt i ännu större utsträckning att mycket klaras av och funkar bra med tekniken. Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten ligger väldigt långt framme i detta och är en förebild för stora delar av Europa. Den demografiska utvecklingen och ökande behovet av vård för en åldrande befolkning är något som vi delar med i stort sett hela vår världsdel.

Veckan som gått har präglats av avbokningar och ombokningar av nästan allt, åtminstone fram till påsk. Ingen vet ju hur utvecklingen blir så det är många som har avbokat för säkerhets skull. Det är nog klokt, även om vi nog inte kan inse vidden av detta för samhället i stort. Men det är som det är och hälsan går alltid först.

Det är bara att gilla läget och så får man lite extra tid till att hinna med sånt som ligger i väntehögen och det är ju inte alls illa det heller. För min egen del så var det förstås helt väntat men ack så tråkigt, skittrist för att vara helt ärlig, att min egen stora utmaning denna vår ställdes in. Göteborgsvarvet och halvmaran som brukar landa på ungefär 60 000 deltagare och som just nu hade drygt 40 000 anmälningar. Varav min var en. Surt.

Apropå träning så funkar det ju bra att fortsätta springa utomhus om man är frisk (precis som vanligt alltså) men jag tänker nog till både en och två gånger innan jag tränar på gymmet. Det vill ju nämligen till att man litar rejält på sina träningskollegor att ingen går dit och är lite krasslig. Så jag väljer nog löpning ute och att köra egen styrka hemma just nu i alla fall. Såg att SATS hade stängt sina anläggningar i två veckor, så vi får väl se hur Iksu kommer att göra.

Jag gillar ju idrott i största allmänhet och att försöka stötta olika lag och sporter tycker jag är en bra grej att göra. Just nu är det ju slutspelstider i ishockey och Umeås lag Björklöven leder allsvenskan och kvalar till SHL och det är ju ett tungt avbräck att vara tvungna att spela för tomma läktare, så igår bidrog jag med att köpa biljett till matchen på lördag.

Det var roligt att se att de snabbt sålde mer än 14 000 biljetter! Det är många som känner att de vill göra det de kan, där de är med det de har. Det är bra för Umeå med lag i elitserien i många idrotter, och för egen del så skulle det vara roligt att se serieledaren i SHL – ja Luleå såklart 😉 – spela mot Umeå nästa säsong. Precis som när Umeå möter Luleå i basketligan så blir jag lika glad vem som än vinner, båda är ju mina hemmalag känns det som 🙂 .

Trevlig fredag!