Sverigeresa, sommarjobb och stickning

Sommaren är ändå en härlig tid och just denna sommar blev ju lite annorlunda än planerat, men ändå riktigt bra. Sen sist så har jag och maken varit på en fin Sverigeresa där den riktiga höjdpunkten för mig var ett besök hos dottern och hennes sambo i deras nya boende i västra Sverige. Det är verkligen en speciellt varm känsla att följa barnen på deras vägar framåt i livet.

Världsarvet Gammelstads kyrkby och Nederluleå kyrka

Som ni vet så är ju både jag och maken intresserade av historia och att se olika historiska platser, och det är enkelt att se att det är lätt att bli hemmablind. I torsdags så var vädret fint så vi passade på att sätta oss i bilen och köra tre timmar hem till mina föräldrar i Gammelstad. Vädret spelade en ovanligt viktig roll eftersom vi förstås fortsätter att hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Så vi kunde ändå hälsa på hos mamma och pappa och sitta ute på altanen för att kunna ses. På grund av corona så blev det faktiskt första gången i år, förra gången var i julas. Så det var fint att kunna ses.

Innan vi körde hem igen på kvällen så passade vi på att svänga förbi världsarvet Gammelstads kyrkby och Nederluleå kyrka från 1492. Som lite kuriosa har jag på min meritlista att jag faktiskt har fått spela på kyrkorgeln där på högmässa när jag gick i nian och spelade just orgel. Tänka sig. Då tänkte man ju inte alls på vilken historisk miljö man befann sig i. Som sagt, det är lätt att bli hemmablind.

På vår Sverigeresa så har vi gjort en hel del stopp på olika ställen som vi båda länge har tänkt att vi nån gång ville se. Så på en bilresa tillsammans helt utan stress eller tider att passa så har vi sett massor runt om i vårt vackra land, och när vi kom hem igen så konstaterade vi att det blivit ungefär 350 mil totalt på vår resa. Sverige är avlångt med stora avstånd kan man konstatera.

Vi började vår historieresa i Uppsala i ett helt ljuvligt sommarvarmt Sverige!

Uppsala Domkyrka och Gustaf Vasas grav

Gamla Uppsala fornlämningsområde, kungshögarna

Vidare på resan blev det ett stopp på varma och vackra Drottningholms slott.

Så vackert!

Rökstenen, världens längsta sammanhängande runskrift med historia från 800-talet

Övralid, nationalskalden Verner von Heidenstams hem där han också ligger begravd

Vadstena där Heliga Birgitta verkat

Läckö slott

Sollidens slott tog verkligen andan ur mig, så vackert med de fantastiska trädgårdarna 

Borgholms slottsruin som är granne med Solliden 

Långe Jan på Ölands södra udde, vi besökte även Långe Erik på Ölands norra udde

Carl Larsson-gården i Sundborn var en riktig höjdpunkt och fantastiskt att kunna få en guidad tur inne i huset

Zorn i Mora

Vasaloppets målgång i Mora

Som alltid är det skönt att komma hem också, sova i egen säng är så skönt. Men vilken fin resa vi fick till denna sommar!

Det är förstås lugnare på jobbfronten när det är sommar, även om det har blivit en del jobb ändå. Bland annat har det blivit en del kopplat till samarbetet med våra finska vänner i Vasa kopplat till en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Det har under de senaste åtminstone tjugo åren diskuterats men har den senaste tiden aktualiserats då ett par experter har tagit fram en rapport med kostnadsberäkningar.

Detta har uppmärksammats mest på den finska sidan, men även svensk media har visat intresse för frågan. En fast förbindelse skulle kunna innebära att restiden till Vasa från Umeå endast skulle ta ungefär en timme att köra med bil. Idag tar färjan ca fyra timmar, så en fast förbindelse skulle kunna medföra ett bra komplement till färjetrafiken. I rapporten visar man som exempel att en godstransport på långtradare från norra Finland skulle kunna minska restiden med tio timmar om det fanns en fast förbindelse, vilket förstås skulle kunna innebära massor för vår region. Dessutom så skulle vi ju kunna utöka vår gemensamma arbetsmarknadsregion avsevärt, med tanke på att Vasa är Umeås närmsta stad. Det är ju lätt att se vilken betydelse Öresundsbron har fått för den södra regionen. Så arbete pågår och fortsätter!

Sen sist så har jag handarbetat en hel del på kvällarna och det har blivit en mjuk och skön tröja som mamma fick.

Den gick riktigt fort att sticka också, utöver att garnet var en njutning att jobba med. Sen har jag både en virkning på gång som just nu fått lite paus då jag började med en ny stickning också.

Detta ska bli en kofta så småningom och har ett roligt mönster att sticka, så det blir kul att se slutresultatet när den blir klar.

Så sammanfattningsvis har sommaren hittills varit jättefin och det allra viktigaste förstås är att alla nära och kära håller sig friska. Idag är vädret ganska blåsigt och inte så varmt, så det blir en dag hemma med lite fixande och pysslande. Det är också trevligt att hinna med utan att titta på klockan eller ha någon annan tid att passa.

Trevlig torsdag!