Bildskärm och min framtida hälsa

Visst är det vackert? Jag tog bilden i förrgår på vår kvällspromenad. Umeälven och ett sånt vackert ljus att alla filter blir helt överflödiga. Det är nästan som att augusti och sommaren kämpar järnet innan hösten kliver in. Ni vet ju att min favoritmånad på året står för dörren, jajamensan snart är det september! Men varje månad har ju sin tjusning. Nåja, kanske att novembers tjusning kan vara lite ansträngande att hitta, men de övriga har ju sitt att bjuda på.

En bild från gårdagskvällens promenad broarna runt i Umeå, krispig luft men en vacker sol!

Det är redan torsdag och veckan rusar på, även om jag försöker att hålla nere tempot ännu en stund så är det inte helt enkelt. Då är det ju tur att jag tycker om det jag jobbar med och har ynnesten av att kunna jobba i hemmakontoret. Smidigheten och enkelheten med att ha kontoret hemma är ju förstås en stor fördel, samtidigt som det inte alltid är lika enkelt att “lämna jobbet”. Nästan samtliga uppdrag kommer att fortsätta digitalt åtminstone till årsskiftet, och min spaning är nog att det även framöver kommer att bli avsevärt många mer digitala möten. Det går ju inte att komma ifrån att det är väldigt smidigt att kunna träffas från hela landet utan att man behöver resa. Det funkar för kortare avstämningar och när man är i sammanhang där man helst har träffats och/eller redan känner varandra.

Men de fysiska mötena behöver man också, utöver att kunna i realtid diskutera när man ser varandra så är det ofta som man skapar nya och breddar sina befintliga nätverk genom att just träffas. Så jag ser fram emot att så småningom kunna börja träffa kollegor från hela landet och Europa igen. Men än är vi inte riktigt där och jag hoppas bara innerligt att alla fortsätter att hålla distansen, tvättar händerna och stannar hemma när man har minsta symptom.

Under våren har vi också jobbat hemifrån och i stort sett uteslutande haft digitala möten, och nu när hösten ser ut att bli på samma sätt så har vi funderat på att komplettera vårt hemmakontor med större bildskärmar och webbkamera. Så nu återstår att grotta ner sig i vad som skulle vara rimligt och lämpligt att ha. Som med det mesta av teknikrelaterade grejer så är det mycket att lära sig, men då är det ju tur att jag gillar teknik 🙂 . Att dessutom ha egna barn (eller ja, unga vuxna är de ju men för mig är de ju alltid mina barn) som är kunniga i området gör ju att det går bättre att få bra tips och kanske framför allt råd om vad som är onödigt för vårt behov. Det ska i alla fall bli bra att få en större skärm att jobba vid än enbart vid laptopen, så wish me luck i sökandet efter lämplig skärm!

Region Västerbotten och tidigare landstinget har under många år erbjudit de som under året fyller 40, 50 eller 60 år att genomgå en hälsoundersökning. För någon dag sedan fick jag en inbjudan till att göra en sådan och det har jag sett fram emot! Ni får själva gissa för vilken ålderskategori jag faller inom, och det är nog bäst att ni antingen gissar rätt eller håller det för er själva 😉 .

Haha, skämt åsido, jag tycker att det är en mycket bra sak att göra och som dessutom bidrar till att Biobanken norr kan få forskningsblodprov från en stor del av länsinvånarna. Forskning är livsviktigt och för mig är det helt självklart att bidra med det jag kan. Utöver att lämna blodprov till forskningen så tar man blodprover för analys av blodfetter och blodsocker, sen mäter man blodtryck, längd, vikt och midjemått. En sockerbelastning görs också för att se hur kroppen tar hand om socker. Under tiden som proverna genomförs så får man också svara på en enkät med frågor om ens hälsa och levnadsvanor.

Man mäter även BMI, alltså Body Mass Index, som är ett mått som jag inte menar säger så mycket, annat än om du har kraftig övervikt och använder det som hjälp att nå en mer hälsosam vikt. Men som en bekant till mig som är relativt kort och är tidigare bodybuilder sa för många år sen, så fick han ett bekymrat samtal från vårdcentralen när hans BMI var högt men när han väl kom på sin avtalade tid och hon såg hur hans kroppskonstitution var (alltså massiva muskler och superstark) så konstaterade de båda att BMI inte säger allt.

Som ni vet så är ju detta en av mina hjärtefrågor, nämligen att man via mer kunskap om hur kroppen ser ut invärtes kan få hjälp att själv må bättre och kunna göra det man själv kan för att undvika livsstilsrelaterade sjukdomar. På grund av coronapandemin så hade jag nästan ställt in mig på att just detta skulle skjutas framåt i tid, så jag blev extra glad när jag fick inbjudan att delta i detta.

Trevlig torsdag!

2 svar på ”Bildskärm och min framtida hälsa”

  1. Mycket bra inlägg:) visst är hösten ljuvlig, bara att suga i sig ljuset och samla det:)

    1. Tack så mycket! Det är bara att se fram emot september och hoppas på vackra dagar!

Kommentarer är stängda.