God fortsättning och lyx på en måndag

God fortsättning till dig och de dina, och jag hoppas att du också haft en fin julhelg. För mig och oss blev det en jättefin sådan och tack vare god teknik så kunde vi umgås med både familjen och min bror med hans familj på distans. Julklappsöppning via FaceTime visade sig funka bättre än jag trodde, så det är ju en himla tur att tekniken ändå är både rolig och bra att kunna använda när vi inte kan ses fysiskt. Så är det ju även vissa “vanliga” år när man inte är mitt i en pandemi, så jag tror att även detta kommer att ändras framöver.

Dessa jordgubbssockar har jag ägnat några kvällar till att sticka och mjuka paket verkar öka i värde för barnen ju äldre de blir 🙂 . Ganska söta, om jag får säga det själv. Detta år med mycket tid hemma har jag ju som ni vet ägnat åt mina olika hobbies, som att träna, läsa och att handarbeta.

Dessutom så funkar ju dessa bra att skicka i ett paket utan att det blir alltför tungt, så med julklappsöppning på distans och via FaceTime så var det kul att se när dottern öppnade sitt paket. Det är ju ändå det näst bästa när man inte kan ses fysiskt denna jul. Men nu är ju vaccineringen inledd (hurra!) och när det blir min tur så kommer jag att stå först och kavla upp tröjärmen för att få ta mina doser. Så det känns som att ljuset i tunneln är tillbaka och vi kanske efter sommaren kan så smått börja träffa varandra och resa igen.

All god julmat tarvar balans i form av att få röra på sig litegrann, och även om vi har vänt mot ljusare tider så är ju inte dagarna än så länge så väldigt långa, så vi passar på att ta promenader ute i det dagsljus som ändå är. Som ni vet att jag brukar säga när det gäller träning – allt är bättre än inget – så gäller det förstås apropå dagsljuset också.

Jag ser fram emot att fortsätta hålla i den träning/motion/rörelse som jag har ägnat mig åt detta coronaår även nästa år, jag känner hur mycket bättre jag själv mår av det och det vill jag försöka fortsätta med så länge jag kan.

Just nu så läser jag två böcker samtidigt, dels en rejäl tegelsten av Barack Obama som är intressant, dels en mer lättsam (nåja kanske inte handlingen, men formatet) som heter Nattavaara av Engström/Richert.

Denna är intressant att läsa och beskriver ingående hans egna upplevelser från början av hans samhällsengagemang till presidentskapet, och jag ser fram emot fortsatt intressanta delar i den. Är man intresserad av politik så är detta bra läsning. Jag läste hans hustrus bok förra året och Michelle Obama beskriver från hennes perspektiv ungefär samma resa mot presidentskapet, så det blir kul att se skillnaderna.

Men den övre tegelstenen vill jag varva med lite mer lättsam läsning av fiktiv karaktär, så jag blandar lite tänker jag. Denna bok, Nattavaara, utspelar sig i det som vi idag känner som Norrbotten men i denna dystopiska variant heter Nordmark. Den har börjat bra och jag känner nu efter nästan hundra sidor att det börjar hetta till lite. Av vad jag förstår från författarna så är det första delen i en trilogi, så det bådar gott. Det är ju dessutom lite extra bonus att läsa om mitt hemlän och känna igen sig i omgivningarna i boken.

Jag tycker om att varva olika typer av läsning och innan dessa två titlar har jag som ni sett i tidigare inlägg, läst både Björn Natthiko Lindeblad “Jag kan ha fel” och Kristin Kaspersen “Vägen till att leda mig själv”. Båda dessa titlar är ju en helt annan sorts läsning som också är mycket bra. Omväxling förnöjer som ni vet.

Min tanke med dessa mellandagar och jul- och nyårshelger är att ägna mig åt vila, träning, handarbete och läsning. Påfyllning alltså. Jag tittade nämligen lite smått i almanackan inför våren och inser ganska snart att denna påfyllning både behövs och är nödvändig.

Så igår gjorde jag klart huvuddelen av den tröja jag stickar på just nu, och det är dags att sticka ärmarna innan den är helt färdig. Men hör och häpna så saknade jag rätt storlek av strumpstickor (bevare mig väl 😉 ) så det ska jag försöka införskaffa under dagen. Skämt åsido, det är faktiskt väldigt avkopplande att ha ett handarbete på gång och låta händerna jobba samtidigt som man kan se någon film eller serie på teve.

Jag fick helt ljuvliga tofflor av barnen i julklapp, mycket välbehövligt och mysigt. Mina gamla har definitivt gjort sitt och det är inte mycket kvar av dem kan jag lugnt konstatera. Så det kommer väl till pass att få ha dessa på fötterna här hemma.

Nu börjar det ljusna och det har slutat regna, så dagen, inspirationen och viljan får bestämma vad jag ska pyssla med idag. Vilken lyx att kunna unna sig det en måndag!

Trevlig måndag!