Vald till vice ordförande i Scandria Alliance

Jösses så tiden går fort när man har mycket som ska hinnas med, eller rent faktiskt så går väl inte tiden snabbare även fast upplevelsen är så 😉 . Sen senast vi sågs här på bloggen så har jag blivit vald till vice ordförande för Scandria Alliance, som är ett samarbete kring klimatsmarta multimodala transportlösningar och som sträcker sig från Umeå/Vasa i norr via Oslo, Helsingfors, Stockholm, Berlin och Wien till norra Adriatiska havet i Italien.

Ett förtroende jag är mycket glad över och som jag fått i egenskap av att vara vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS. Så här sa jag i mitt uttalande som ni också kan läsa mer om här:

– Konkreta samarbeten som Scandria Alliance är en strategiskt viktig nyckel för oss i Kvarkenregionen, och jag ser fram emot att fördjupa vårt samarbete. I det världsläge vi nu befinner oss i är goda samarbeten kanske viktigare än någonsin tidigare och vi har mer som förenar oss än som skiljer oss åt. I vår gemensamma region är fungerande kommunikationer helt avgörande för samarbete och utveckling. Det är det som lägger grunden och är förutsättningen för att människor ska kunna utvecklas på bästa sätt kopplat till jobb, utbildning och en massa annat, sa Ågren Wikström.

Förra veckan fick jag även förtroendet att få tala på ett välbesökt seminarie under European Week for Regions and Cities, det som förkortas EWRC och är en årligen återkommande vecka där fokus ligger på EU:s regionala och lokala nivå. Fokus låg förstås på infrastruktur och att utveckla urbana noder för att ytterligare knyta ihop hela Europa, där Umeå och Vasa är ett gott exempel på gemensam utveckling och vikten av olika transportsätt för att ge möjlighet till innovation, investeringar och nya idéer.

Som ni väl känner till vid det här laget, så är både jag och Anders mycket engagerade i arbetet med att stärka samarbetet mellan Sverige och Finland på olika nivåer – mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten och i samarbetet i Kvarkenrådet.

Tidigare i veckan som gick så tog vi nästa – privata – steg genom att bli ständiga medlemmar i Samfundet Sverige-Finland. Samfundet grundades 1924 och har till syfte att främja och utveckla relationerna mellan Sverige och Finland, genom att bland annat arrangera seminarier, föredrag och studieresor för att öka kunskapen och främja kontakter mellan våra länder. Så för vår del kändes det som ett helt naturligt steg.

Veckan som nyss passerat innehöll även nämndmöte med Regionala utvecklingsnämnden och rapportörsmöte med Europaforum Norra Sverige, innan lördagen ägnades åt styrelsemöte på förmiddagen och därefter snabbt ombyte till långklänning för att delta på Umeå universitets årshögtid, som i år inte enbart var för årets festföremål utan även för 2020 och 2021 års diton. Så det var många som blev hyllade för sina fantastiska insatser för kunskap och lärande!

I måndags kväll pausade vi tillsammans en stund för att fira makens födelsedag med en gemensam middag, och såklart fick han paket på morgonen av mig 🙂 .

Om en stund är det dags att glädjas åt statsministeromröstningen i riksdagen där Ulf Kristersson blir vald till ny statsminister. Så bra! Det känns bra att det finns en tydlig plan som har majoritet i riksdagen för att på riktigt ta itu med alla de systemhotande problem som Sverige har. Det kommer att bli tufft att vända på en negativ utveckling, men det är klart att det går att göra. Sverige har varit i svåra situationer förr och klarat av att vända dem, så givetvis kommer det att gå även denna gång. Så nu blir det upp till bevis för den röd-gröna oppositionen att visa att en bred samverkan över partigränserna som de själva har talat så mycket om, är viktig för att lösa Sveriges problem.

Trevlig måndag!