Stockholmsarbete samt hot och hat mot förtroendevalda

Efter att ha åkt ned till Stockholm redan i måndags för jobb, möten och uppdrag, så kan jag helt ärligt säga att jag verkligen längtar hem till att få sova i egen säng ikväll. Det har nästan gått i ett för min del sen jag landade på Arlanda i måndags, men med det sagt så har jag fått mycket gjort och kunnat lösa ut många frågetecken, så det är ju en av fördelarna med att träffa olika intressenter på plats.

Jag fick förmånen att få tala om infrastruktur och öst-västligt samarbete (såklart 😉) med EU-perspektiv på engelska under invigningen av Västerbotten på Grand, och det där med att bli fotograferad när man talar är ju alltid spännande, men i ett ämne som engagerar mig så är det förstås roligt att få tala. (Foto: Patrick Trägårdh)

Det var ca 300 pers på plats och så sändes arrangemanget även på webben, så det var god uppslutning och intresse för våra frågor.

Som ni vet så jobbar jag ju nu även som rapportör för Regionkommittén i EU gällande lagstiftningsförslaget från EU-kommissionen om avloppsdirektivet, och det arbetet är både intressant och en viktig fråga för hela Sverige. Det förpliktigar förstås och jag kommer att göra mitt bästa med att försöka förhandla fram ett så bra yttrande som möjligt under våren.

En rolig del av det arbetet är när man får samarbeta med så många kompetenta personer inom olika expertområden. Som ni vet är ett av mina motton ”var dag ny kunskap” och det är verkligen så sant just nu. Ett av uppdragen inom arbetet är olika illustrationer för kommunikation av yttrandet, så för att göra detta så hade jag förmånen att få jobba med Fotograf Lena Lee här i Umeå. Hon har fotograferat mig i samband med både vinter och reningsverk, inte ett helt enkelt uppdrag men det gjorde hon med bravur.

Det lär komma fler bilder kopplat till detta längre fram, men som synes på bilden så hade vi för en liten stund tur med vädret och att snöandet gjorde ett kort uppehåll och då rusade vi ut för att fota vinterbilder utomhus. Inomhusbilderna är ju inte väderberoende, så där kommer ni att få se resultatet längre fram.

Igår var det Internationella dagen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), en årligen återkommande sådan, och i år låg fokus på Ukraina och samarbete på den demokratiska nivån mellan kommuner och regioner. Det är starka berättelser från Ukrainarna och det berör mycket. Framför allt blir man ju på ren svenska förbannad över Rysslands anfallskrig på dem och allt lidande och förstörelse som pågår.

Det blev även ett mycket bra pass om hot och hat mot förtroendevalda, både ur ett nationellt och europeiskt perspektiv. Attacker mot vår demokrati och vårt sätt att fatta beslut pågår hela tiden och tar sig olika uttryck mot olika individer. Förminskande, förlöjligande, misstänkliggörande, osynliggörande är olika sätt som används mot förtroendevalda, och rena hot och skadegörelse på egendom och angrepp på nära anhöriga förekommer också. Detta får till följd att färre väljer att engagera sig, man tycker att det personliga priset blir för högt. I synnerhet när det drabbar anhöriga.

Våra kollegor i Ukraina berättade om att deras motståndskraft i kriget mycket har avgjorts av lokala ledare på den kommunala och regionala nivån, och att deras förtroendevalda lokalt är de som har axlat ett stort ansvar och ledarskap. De underströk vikten av den lokala demokratin för ett starkt samhälle som inte en angripare så enkelt kan inta, berättelser om kidnappningar, övergrepp och i värsta fallen mord på lokala politiker i krigets inledning satte det politiska engagemanget i ett nytt ljus.

I Sverige görs det regelbundet undersökningar bland förtroendevalda om hot och hat och det är en nedslående bild som man får, och till stor del drabbas kvinnor hårdare av detta. Inget nytt förstås, utseende och klädsel kommenteras så mycket oftare i nedsättande ordalag för kvinnor än för män. Till exempel.

Det räcker ju för egen del att se kommentarsfälten när man gör egna uppdateringar och det som har kommit under alla år, och det är förstås alltid en noggrann avvägning av ens egen kommunikation.

Idag är dagen fylld av sammanträden och överläggningar på SKR och det är skönt att morgonens regn har gett vika för uppehåll med en liten antydan till vårsol i huvudstaden.

Trevlig torsdag!