Attrahera kvinnor

Augusti började igår och det var skönt att kunna få ännu en dag ute i solstolen här hemma i Umeå. Är så glad och tacksam över att sommarvädret har varit så fint hittills. Vaknade tidigt i morse och gick ut en sväng och då var det definitivt höstluft ute, även om det fortfarande är förhoppningsvis många fina sensommardagar kvar.

Just nu mullrar det lite på håll och det verkar som att det blir regn under dagen. Prognosen verkar peka på att det blir fint väder mot slutet av veckan, så det är bara att hålla tummarna för det.

Tar en kopp kaffe och kollar nyheterna, en behaglig morgonrutin under semestern. Igår blev jag rejält illa berörd av de otäcka bilderna om djurtransporter i södra Europa till Turkiet. Jag fattar bara inte hur man är funtad om man kan göra sånt mot djur, helt obegripligt. Det är ju trots allt människor som föser in djur i fordonen, det är människor som lämnar dem i 40-gradig värme under lång tid, det är människor som tittar på när de lider. Jag blir fysiskt illamående när man ser såna hemska bilder och mycket illa berörd över att nån kan göra sånt mot djur.

Idag diskuteras att de som pluggar på ett universitet i närheten av hemorten har större sannolikhet att bo kvar även efter studierna. Under förutsättning att det finns jobb, tänker jag. Kan tipsa om en intressant blogg av Peter Thuresson som är en av mina mycket kompetenta kollegor, och han har skrivit ett intressant inlägg om befolkningsutvecklingen i USA och jag tänker att det går att dra paralleller till Sverige och Umeå också.

Jag tror definitivt att en av framgångsfaktorerna (för det är inte en enda sak som löser frågan) är att jobba med jämställdhet och attrahera kvinnor till en stad. Jobb, bostäder och utbildning är självklart viktiga komponenter, men även att staden upplevs som en progressiv miljö där man kan bli eller vara den man är och vill vara. Oberoende av vem man är. Därför är det så himla viktigt att upplevas som och vara en stad som är positivt inställd till alla som vill satsa här. Det har investerats mycket i Umeå och nu är det viktigt att inte känna sig nöjd med det, utan sätta nya mål och fortsätta utvecklingen för att inte stagnera.

Om du än inte har läst Urban Express av Per Schlingmann och Kjell A. Nordström så kan jag rekommendera den. Det finns många bra tankar och iakttagelser i den och för den som är det minsta intresserad av samhällsutveckling så tycker jag att den bör läsas.

Urban Express

 

Trevlig tisdag!