Låt mig få städa klart

Just nu är jag inne i en ganska bra period sett till läsandet och för ett tag sen så läste jag ut en intressant bok som verkligen gav mersmak för ämnet. “Låt mig få städa klart!” av Kjell Albin Abrahamson.

En av mina favoritröster i radion genom åren sen ungdomen har varit Kjell Albin Abrahamson, som tyvärr inte längre finns med oss. Jag tyckte alltid att det var något visst med rösten och hans rapporteringar från östeuropa som jag växte upp med.

I denna bok berättar han om hans erfarenheter i östeuropa och kommunismen i dessa länder samt vad det gjorde med folket där. Han tar också upp om kommunismen i Sverige och för mig som är samhällsintresserad och gillar politik är det både en skrämmande och intressant beskrivning.

Nazismen och dess fasansfulla illdåd är det med rätta berättat massor om, redan från tidig ålder i skolan fick vi läsa om det. Däremot har kommunismen och dess lika fasansfulla illdåd mot och mord av mer än 100 miljoner människor inte tagits upp alls på samma sätt i skolan. Det berörde mig djupt. Att människor kan vara så obeskrivligt onda mot andra är för mig en gåta. Och enormt viktigt att prata om och att fortsätta prata om. För tyvärr så lever ju ondskan kvar i stora delar av världen.

Kjell Albin Abrahamson skriver så här om antikommunism: “Fakta är enklare, att vara antikommunist är den mest självklara saken i världen. Det räcker med att vara intresserad av Europas 1900-talshistoria. Antikommunism är, liksom demokrati, antirasism och antiterrorism, ett slags överideologi som alla, konservativa, liberaler, centerpartister, socialdemokrater, miljöpartister och socialister, kan ställa sig bakom. Det finns plats för antikommunister i varje politiskt parti, t.o.m. inom Vänsterpartiet. Det krävs inte heller någon privilegierad social bakgrund. Det räcker med sunt förnuft och social medkänsla.”

Verkligen läsvärd bok, den rekommenderas. Nu ska jag varva denna med annan läsning, jag har ett par som väntar på mig i paddan. Både “Tänka, snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman och “Duktiga flickors revansch” av Birgitta Ohlsson väntar bredvid ett par deckare. Ser fram emot den läsningen.

Nu är det dags att byta om och snart promenera iväg till kvällens jobbmöten, det är skönt att det inte är lika kallt som det var imorse i alla fall. Och att man har täckkläder för utomhusbruk 🙂 .

Trevlig tisdag!