Certifierad styrelseledamot

Idag var det riktigt trevligt att öppna posten efter jobbet och se att jag bland annan post även fått brev från Styrelseakademien.

Mitt certifikat efter genomförd styrelseutbildning hoppas jag få både nytta och glädje av. Det var en mycket bra utbildning för styrelsearbete med fokus på kommunalt ägda bolag. Det är ju faktiskt mer som är lika än olika mellan bolagsformerna, eller rättare sagt ägarformerna som det handlar om. Och genom mina tidigare styrelseuppdrag och erfarenheter från företagandet så var det mycket som jag fick nytta av under utbildningen.

Tentan som skulle göras efter genomgången utbildning var faktiskt ganska utmanande, så det kändes riktigt roligt att dels klara av den, dels få ett intyg på det. Certifierad ledamot känns ju najs tycker jag 🙂 .

Styrelsearbete är ibland utmanande, ibland tankeväckande och oftast roligt. Det som alltid är viktigt är att fundera på vad man själv kan bidra med och vad som förväntas att man ska bidra med, det är något som jag tycker att fler borde fundera mycket på i alla möjliga sammanhang. Som styrelseledamot har man ju faktiskt ett personligt ansvar för bolaget, så det är inte ett så lättvindigt beslut att bara tacka ja. Men att få frågan är ju oftast smickrande och roligt också. Det betyder ju att någon annan har bedömt att man själv har något att bidra med för att få deras bolag att gå ännu bättre.

Som företagare tycker jag att fler borde använda sig av externa styrelseledamöter, även om det ibland är ett utmanande beslut att fatta. Men fler ögon och idéer för att få bolaget att växa är oftast bra. Men det kan ju också vara lite jobbigt förstås att höra andras synpunkter på sina egna idéer. När jag drev företag så var vi precis på gång att få en extern styrelseledamot, men av olika anledningar så gick det inte att genomföra vid den tidpunkten. Minns att jag hade en rejäl skock fjärilar i magen innan jag ställde frågan.

Nåja, det är ett bra tag sen nu även om det inte känns så. Men det känns väldigt bra att ha samlat på sig erfarenhet både från att driva och äga aktiebolag och enskild firma, såväl med som utan anställda, att också ha jobbat snart tolv (!) år i offentlig sektor på olika nivåer och veta hur det fungerar, till att även ha erfarenhet av att vara förtroendevald på lokal, regional, nationell och nu även EU-nivå. Jag känner att jag börjar ha en god bas att stå på 🙂 .

Trevlig tisdag!