Framtidens jobb och platsens betydelse

Just nu har det varit lite mer än full fart på flera fronter, så mina uppdateringar här har fått stå tillbaka lite. Så får det vara ibland, tiden är det enda som är fullständigt demokratiskt fördelat, alla har exakt lika mycket 🙂 .

Igår deltog jag och flera av mina kollegor i ett analysseminarium som Kairos Future höll här i Umeå och fokus var på framtidens jobb och platsens betydelse. Mycket intressant, i synnerhet som vi utöver ett nationellt och internationellt perspektiv även fick ett lokalt sådant. Det är en pusselbit i att försöka bidra med förutsättningar för ett hälsosamt och växande näringsliv i kombination med detsamma för den offentliga sektorn. Att få Umeå att fortsätta växa och vara en attraktiv plats för människor med många olika kompetenser.

Som de flesta förstår, så är det ju ingen som vet vilka jobb som kommer att uppstå till följd av digitalisering och automatisering, men att diskutera olika scenarion och vilka kompetenser eller roller som kan få olika tyngd är ju ett sätt att åtminstone försöka.

Jag brukar tänka att det inte ens gick att hitta på eller ens tänka sig ett jobb som konsult i sociala medier för femton år sen, givet att det då inte fanns sociala medier. Bara som ett exempel på många nya jobb som uppstår när människor ser möjligheter.

Det florerar många olika siffror om den omställning av jobb som kommer att ske, inte över en natt, men successivt. Allt mellan nio och fyrtiosju procent av befintliga jobb räknar man med kommer att ändras eller försvinnas kopplat till automatisering. Men det kommer förstås också att tillkomma en mängd jobb som de flesta av oss idag nog har svårt att se.

Därför är det viktigt att platsen (Umeå i detta fall) är så attraktiv som möjligt, och gör att många vill se sin egen framtid just här. Ju fler möten och mötesplatser som finns och äger rum mellan olika personer, desto fler nya idéer kan skapas och förverkligas.

När arbetsdagen var slut så väntade en trevlig stund med roliga och kompetenta kollegor. Det är kul att någon gång nu och då kunna ses även “off hours” och få lite roliga samtal och många skratt. Ett sådant sammanhang gör också att jobbet blir lite mer lättsamt.

Idag har i stort sett hela arbetsdagen hittills ägnats åt inläsning och annat analysarbete, vilket gör att det har blivit en del stillasittande. Solen skiner men det är en kall dag, minus tjugotre grader visade termometern tidigt i morse. Brr. Jag ska försöka ta mig lite tid senare idag för ett besök på Iksu, jag har inte riktigt hunnit med det ännu denna vecka, men så vitt jag vet så finns ju gymmet kvar så det lär väl hinnas med 😉 .

Det blev lite tidigare lunch än vanligt idag, men magen kurrade så då är det nog bäst att äta lite. Gammal visdom 😉 .

Trevlig onsdag!