Artificiell intelligens, mötesplats och tough love

Hörni, först och främst vill jag säga varmt tack till alla er som har lämnat fina kommentarer och pepp för den film som jag delade här på bloggen igår! Jag hade inte väntat mig ens i närheten av det, eller att den skulle bli så klickad och tittad på, vilken fin överraskning! 🙂

Igår blev det en lång dag som avslutades med jobb i digitaliseringens tecken med fokus på AI (artificiell intelligens), jag deltog på Uminova Innovations event Umeå Tech Arena och det var en mycket bra kväll på Norrlandsoperan som var fullsatt. Ett bra arrangemang med hög nivå på de som höll föredrag. Jag var hemma strax innan halv nio på kvällen och då bytte vi snabbt om och tog en härlig promenad genom stan i den ljumma majkvällen.

Fantastisk värme igår och en kvällssol som man inte vill missa såna härliga kvällar!

Vid det nyöppnade Rådhustorget blommar de nya träden helt fantastiskt vackert!

Idag har denna onsdag gått helt i samhällsengagemangets tecken, det har varit förbundsfullmäktige i Region Västerbotten som denna gång hölls i Lycksele. Förhandlingarna pågick hela förmiddagen och på eftermiddagen inleddes Mötesplats Lycksele som är ett koncept som kontinuerligt utvecklats under de senaste fem-sex åren.

Det var extra kul att få ett trevligt återseende och sen lyssna på vår tidigare statsminister och partiledare Fredrik Reinfeldt som idag var keynote speaker och höll ett engagerande föredrag om skeenden i vår omvärld och vikten av att motverka tillbakagång och protektionism. När man sätter de globala händelser som pågår just nu med protektionistiska och nationalistiska strömmar i ett större sammanhang så är det svårt att inte bli oroad.

Begränsningar av frihandel, som är en viktig faktor för att i synnerhet små och exportberoende länder som Sverige ska kunna fortsätta utvecklas och blomstra, är oroande. Det som händer i USA med “America first”, Brexit, Ryssland, Kina, Italien, ja listan kan göras lång där strömningar av att vilja stänga gränser florerar, något som kommer att slå hårt mot oss i Sverige. Inte på en gång, men på sikt. Bekymrande.

Förändringar som sker i vår omvärld måste mötas såklart, och ordning och reda kombinerat med en öppenhet och att stå upp för de principerna är viktigt. Det är lätt att bli överväldigad och trött och undra vad man själv kan göra, men jag tror att om man börjar med att gräva där man står och försöker bidra med sin egen kompetens och välvilja så kommer vi långt tillsammans. Det betyder förstås inte (och jag vet ju att ni förstår det) att man ska vara naiv och godtrogen.

Det handlar om att hålla flera tankar i huvudet samtidigt och parallellt. Kunna diskutera frågor som är komplexa och har många sidor, samtidigt som man står fast vid sina grundläggande värderingar. Tough love liksom. Ibland tänker jag att tänk om alla skulle leva efter devisen bemöt andra så som du själv vill bli bemött, prata inte om utan med varandra och missförstå inte med flit utan fråga hellre om något är oklart. Jag menar, hur mycket trevligare skulle det inte bli då?

Nåja, solen skiner fortfarande och ljusa försommarkvällar bidrar mycket till både extra energi och ork att använda tiden betydligt mer än under vinterhalvåret, så det är bara att njuta och ändå hitta vila och återhämtning samtidigt.

Trevlig onsdag!