Om man gör som man alltid har gjort så går det som det alltid har gått

Hela dagen igår och idag är det regionfullmäktige som står på min agenda, så samhällsengagemanget är på topp just nu. Det finns många stora och svåra frågor att komma till rätta med inom det som tidigare var landstingets verksamhet, och ekonomin är den som är mest bekymrande faktiskt.

En halv miljards underskott i sjukvårdsverksamheten från 2018 är oerhört mycket pengar. Vi ”räddas” av att det finansiella resultatet är starkt, så på sista raden blev det några miljoner plus tack vare det. Men grundproblemet är att verksamheten inte klarar budget och att vi nu faktiskt använder det som ska avsättas till pensioner för att finansiera verksamheten. Det håller inte.

Det går inte att göra som man alltid har gjort om man vill få andra resultat. Vi har en riktigt god vård och omsorg men helt otroligt långa vårdköer vilket inte är rimligt. Det kommer att krävas tuffa prioriteringar och inte bara att prata om dem utan faktiskt också leverera på dem. Men då krävs det också att man orkar stå kvar när det blåser, för det kommer det att göra.

Prioriteringar innebär att välja och välja bort. Att det offentliga inte kommer att kunna vara alla goda gåvors givare måste man inse och förstå. Kostnadsdrivande förslag måste man självklart alltid ifrågasätta och vi måste vara allmänt restriktiva och försiktiga med såna. Det är ju andras pengar man ansvarar för. Skattepengarna alltså.

Vi måste fokusera på utveckling av länet och framför allt att fler jobbar och att det blir fler företag som vill och kan driva verksamheter, det är bara så vi kan öka skatteunderlaget och därigenom öka storleken på kakan.

På lunchen idag hann jag cykla hem en kort stund för lite mat och leverans av textunderlag, och jag hann även ta in posten och se att jag äntligen fått lite nytt garn! Så nu ser jag verkligen fram emot att ta fram virknålen och få fler avkopplande stunder framöver på kvällarna ??

Senare ikväll är det dags för årsstämma med bostadsrättsföreningen så jag lär nog somna ovaggad ikväll ?. Imorgon hoppas jag få möjlighet att komma ikapp lite med mejlboxen och sånt, men det får vänta litegrann.

Trevlig torsdag!