Italien, reflektioner och regional utveckling

Ännu en vecka har rusat förbi och även dessa dagar har varit innehållsrika och lärorika. I tisdags lyfte en delegation från Västerbotten på den årliga Regionresan till Italien och Reggio-Emilia-regionen. Under två välfyllda dagar har regionledningen besökt Bologna och Parma för att lära sig mer och knyta nya kontakter samt upprätthålla redan goda samarbeten.

Regionledningen består av presidierna i RUN (regionala utvecklingsnämnden) och RS (regionstyrelsen) samt KSO (kommunstyrelsens ordförande) och oppositionsråd från samtliga femton kommuner, utöver dessa har även chefstjänstemän som kommunchef samt motsvarande från Regionens sida deltagit.

Man inledde dessa årliga regionresor för fem år sen med syfte att få nya kunskaper, knyta nya kontakter för framtida samarbete och stärka ett av Västerbottens kännetecken, nämligen samverkan. I stort sett samtliga möjligheter till att kunna landa EU-medel bygger på att samarbeta med andra regioner i andra europeiska länder inom unionen, så för att kunna fortsätta med regional utveckling på ett framgångsrikt sätt så fordras goda kontakter med andra som också vill samarbeta inom olika områden.

Därför är det viktigt att träffas och diskutera med varandra för att kunna hitta dessa områden och att mena att vi inte ska göra detta utan stanna på hemmaplan och knappt ens lämna länet menar jag är direkt olämpligt. I alla fall om man vill att länets regionala utveckling ska fortsätta. Fast där kan man ju ha olika meningar förstås, men att tro att man själv redan kan allt och är tillräckligt kunniga på hemmaplan, det anser jag är helt felaktigt.

I vanlig ordning så kommer det alltid magsura kommentarer från såna som tror att liknande resor är semestertillfällen och det är förstås inte ens i närheten av en rimlig verklighetsuppfattning. Men det är klart, det är alltid lättare att vara emot och gnälla än att själv bidra till utvecklingen.

Vi landade i Bologna på tisdag kväll efter en smidig flygresa från Umeå och efter att snabbt ha lämnat väskan på hotellrummet så hann vi ta en promenad i staden för att se hur den såg ut. För mig var det första gången som jag hade möjligheten att besöka Bologna.

Det är verkligen så intressant att besöka städer med lång historia och vackra miljöer, här är en bild från det anrika Piazza Maggiore i Bologna. Vi promenerade snabbt runt i staden på kvällen, men på lite drygt en timme så hinner man förstås inte med så mycket. Däremot så kanske det blir ett besök där vid något annat tillfälle på en privat resa, det återstår att se.

Delegationen besökte Parma för överläggningar med EFSA, European Food Safety Authority, och diskuterade livsmedelssäkerhet och matkontroll. Det är ett viktigt område för Västerbotten och att ha direkta samtal med den europeiska myndighet som ansvarar för dessa frågor. Förutsättningar för att bedriva matproduktion och exportera mat är ett område som är stort i länet och som växer.

Därefter träffade vi SERN, Sweden Emilio Romagna Network, som är ett transnationellt nätverk i Europa för att främja relationer mellan Nord- och Sydeuropa och då i synnerhet mellan Sverige och Italien. Som en extra bonus så talade en av deras företrädare en utmärkt svenska, det var imponerande. I övrigt så är ju arbetsspråket som ni säkert vet engelska och för min del så är det roligt med språk och att kunna diskutera med människor från olika länder i en europeisk kontext.

Programmet har varit välfyllt och rätt mastigt faktiskt, men i Parma så fick vi ungefär en timme egen tid att se lite grann av staden. Historieintresset lyser igenom som ni ser och det var nästan överväldigande vackert i kyrkan Duomo di Parma. Katedralen började byggas 1059 och används än idag. Bilderna gör den inte rättvisa, så om du någon gång får möjlighet att besöka den så missa inte det.

Vi träffade den regionala ledningen för Emilia-Romagna och diskuterade den demografiska situationen med en åldrande befolkning, jämställdhet, integration och ekonomi. Liknande situation som vi också har och känner igen. Därefter blev det ett verksamhetsbesök med fokus på rehabilitering av drog- och spelberoende.

Det var behagligt väder nästan hela tiden, lite skillnad mot de tre plusgrader som vi hade hemma 🙂 .

Samtidigt denna helg pågår moderaternas partistämma som avslutas idag och under hela gårdagen har jag följt den via teve. Jag hade stor lust att få till ett träningspass, men beslöt mig för att låta den förkylning som jag dragits med en vecka försvinna först. Idag har jag bara lite snuva kvar och känner mig i övrigt frisk, så jag hoppas hinna med ett besök på Iksu under dagen.

Lite fascinerande ändå hur mycket jag saknar träningen när jag inte har kunnat träna på grund av halsont och snuva. Det var så många år sen jag var förkyld så det kändes nästan ovant att ha ont i halsen. Nåja, med tanke på hur många som hostade och harklade under seminarierna i Bryssel förra veckan så var det kanske inte så konstigt att jag drog på mig oönskade basilusker.

Konditionsträningen och löpningen får nog vänta lite till dock, styrketräning får det bli. Resten av dagen ska jag också hinna med lite förberedelser och inläsning inför den kommande veckans uppdrag, så det återstår att se i vilken ordning det blir 🙂 .

Trevlig söndag!

 

Ett svar på ”Italien, reflektioner och regional utveckling”

  1. Sjuksköterska skriver:

    Med tanke på att regionen behöver spara nästan 100 miljoner – på oss i personalen på golvet som faktiskt driver verksamheten framåt dygnet runt – så svider det mycket i ögonen att ni reser på denna årliga resa till Italien.

Kommentarer är stängda.