Moderator, näthat och partiarbete

Idag har jag ägnat söndagen helt åt småpyssel hemma, en långpromenad med maken, tvättat och skurat lite på förmiddagen och så har jag för en stund sen avrundat denna vecka med en välgörande stund i bastun. Men allra först så började jag förstås dagen med att gratulera världens bästa pappa (jajamensan, min alltså 🙂 ) på Fars Dag! Eftersom vi inte kan ses för en fika fysiskt, på grund av dels Corona, dels på grund av avstånd, så skickade jag tillsammans med barnen en blomma istället. Man får göra det bästa man kan av en konstig situation helt enkelt.
Igår var det partiarbete som stod på agendan, det var föreningsledarkonferens och presentation av idéprogrammet för partiet. Det var en mycket matnyttig eftermiddag, men som balans i tillvaron så har jag inte ens öppnat datorn förrän nu denna söndag 🙂 .

I fredags så hade jag nöjet att i egenskap av att vara vice ordförande för Europaforum Norra Sverige, få moderera det utökade rapportörsmötet som gick av stapeln hela förmiddagen. Det blev en bra förmiddag med många intressanta talare från EU-kommissionen, Näringsdepartementet och även ett samtal med EUs arktiska ambassadör. Våra fyra nordligaste län har sedan 20 år samarbetat strukturerat i Europafrågor som är viktiga för del av landet och det har genom åren gett goda resultat.

Denna gång var det av väl kända coronaskäl som mötet hölls helt digitalt, men givet förutsättningarna så tycker jag ändå att det gick riktigt bra. Vi diskuterade EUs arbetsprogram för nästa år, EUs regionalpolitik och finansieringsmodeller, den gröna omställningen, landsbygdsutveckling och EU och Arktis. I slutet av dagen så kunde vi även fastställa en gemensam position för EFNS gällande vår syn på översynen av EUs arktiska politik. Summa summarum så var jag fylld av energi och glad efter förmiddagen och det var riktigt roligt att få moderera den!

Ibland när jag har en stund över så brukar jag scrolla runt lite bland olika kända bloggare för att dels få någon ny idé, dels lite ny inspiration eller något annat. Tidigare idag klickade jag in mig på Isabella Löwengrips blogg och det inlägg som hon hade skrivit idag fastnade som en tagg. Hon skrev om att hon haft ett uppehåll med sitt bloggande några dagar på grund av stora mängder näthat. Det är så upprörande och deprimerande att det finns människor som själva verkar få energi av att vara elaka mot en annan person, som de sannolikt aldrig ens har träffat. För mig är det helt obegripligt att man ens vill ägna sin tid åt att trycka ner andra. Faktiskt genuint helt obegripligt, för jag kan sätta en slant på att den största majoriteten av alla nättroll/elaka personer aldrig skulle våga säga samma sak direkt till den de skriver skit om.

Jag menar, av vilken anledning känner man att man måste vara elak mot andra? Är det för att de själva ska få känna sig bättre/överlägsna/ha någon konstig form av makt eller vad handlar det om? Själv har jag alltid fått lära mig att om man inte har något snällt att säga/skriva, så är det bättre att vara tyst. Eller tänk om de som har något märkligt behov av trycka ner andra skulle fråga sig om de själva skulle vilja få höra nedsättande saker om ens utseende eller annat? Typ använda sig av lite vanlig empati. Kanske är det för mycket begärt, men tänk om alla istället skulle ta en liten stund åt att skriva något vänligt till någon annan. Bara en tanke.

Idag blev det som sagt en långpromenad på förmiddagen med maken och det är vansinnigt skönt att solen fortfarande är framme och värmer! Dagarna blir ju oundvikligen kortare för varje dag nu, så det är värdefullt att komma ut en stund mitt på dagen för att ladda med dagsljus.

Veckan som väntar har ett (vad det verkar som i almanackan i alla fall) ganska lagom tempo, det finns ju alltid en miljon saker att göra och jag brukar ha en tendens av att både vilja och hitta ännu fler saker som man skulle kunna göra. Men jag har också lärt mig att det är bra att skriva ned dem när idéerna kommer och sen se om de håller, och sen välja om man ska gå vidare eller inte med dem. Livsvisdom 😉 .

Även denna vecka kommer att ha inslag av EU-frågor, på tisdag är det dags för utskottsmöte med Regionkommittén och det är en diger dagordning som ska avhandlas. Men de sista förberedelserna tänker jag göra imorgon inför det, ikväll så tror jag att det blir några varv på stickningen (tröjan till sonen) och kanske så hittar vi en ny serie att titta på.

Trevlig söndag!