Pågående paradigmskifte och dagens I-landsproblem

Imorse vaknade jag upp till ännu en grå novembermorgon, men konstaterade samtidigt att halva november redan har hunnit passera. Jag som nyss njöt av en fantastisk upplevelse i ett septembervackert Åre på min födelsedag (!). Detta märkliga år helt utan resor, ja förutom fram till februari förstås, som jag trodde ändå skulle kännas längre. Men det blev ett år där veckorna susar förbi i en ganska hög fart ändå.

Imorse och även igår kväll när vi gick och lade oss, så slog regnet mot fönstret och det kändes skönt att vara inomhus. I helgen som nyss har passerat har jag försökt låta jobbet, datorn och mobilen vila lite. Det var nämligen dags att röja i källarförrådet… Herre jösses så mycket grejer man samlar på sig, ibland undrar jag om man antingen har någon hamstergen eller har varit en hamster i ett tidigare liv 😉 . Och ändå är det inte så länge sen som vi tog tag i förrådet och rensade ganska skoningslöst, men det samlar på sig ändå.

Nåväl, nu är det mesta sorterat och kört till återvinningen, så det känns riktigt bra. Det kanske möjligen är lite skruvat, men jag ser faktiskt fram emot att skapa ordning och reda i förrådet. Var sak på sin plats liksom. Men sen brukar verkligheten ändå göra sig påmind och så blir det ändå saker som sätts in i förrådet där det finns plats. Låter som en fin kandidat till dagens I-landsproblem, jag inser det 🙂 .

För ett tag sen så unnade jag mig denna fina ljusstake som jag hade spanat på en längre tid och det är något visst med levande ljus som lyser upp. Ni vet ju att jag tycker om att skriva med penna och papper, så jag gav mig själv nya pennor och en ny bok att plita ner tankar i, just nu så finns det ju lite mer tid för det än under vanliga år, mest för att det inte är någon restid alls för tillfället. När vi röjde i förrådet så hittade jag några gamla böcker som jag skrivit ner några tankar i, och det är faktiskt lite kul att ha det sparat.

Skrivandet är lite grann som handarbetande och träning är för mig, nämligen fullständig avkoppling helt utan prestationskrav eller förväntningar. Det är ju enbart för mitt eget nöjes skull som jag gör det. Har du också någon hobby som bara är nöje för dig?

Träningen ja, det är verkligen så himla fint att ha avsevärt mycket mer tid för den just nu. Inte för att någon vill ha en pandemi, som dessutom har tagit rejäl fart och nu faktiskt skapar en rejäl oro för min del kopplat till smittspridningen och hur vi nånsin ska få bukt med den, men om man ändå ska försöka göra det bästa man kan själv under tiden och samtidigt hålla avstånd till andra, så är just träningen ett bra sätt tycker jag.

Vi har lyckats hålla i våra långpromenader på ett ganska bra sätt och jag kompletterar med bodycombat, rörlighetsträning och styrka hemma. Ibland har man inte så mycket energi, men då tänker jag att allt är bättre än inget. Särskilt nu när dagarna blir kortare hela tiden så gör jag mitt bästa med att försöka få till rörelse utomhus mitt på dagen för att få det lilla dagsljus som ändå finns.

Veckan som passerade har haft en hel del europeiskt fokus, i tisdags var det utskottsarbete i Regionkommittén med stort fokus på the Green Deal och sammanhållningspolitik. I onsdags var det regionledningsmöte med länets samtliga kommunledningar och regionens dito, där vi gemensamt diskuterade viktiga frågor för länet. Givetvis med största fokus på Coronasituationen och de skärpta restriktioner som infördes i tisdags. Allt för att försöka få kontroll på smittspridningen och undvika att människor blir svårt sjuka. I skrivande stund finns det ingen som behöver sjukhusvård för covid, men det kan ju ändras inom loppet av några minuter.

Parallellt med detta så hade vi överläggningar inför strukturfondspartnerskapets kommande möte kopplat till de utlysningar som återstår innan långtidsbudgeten i EU är färdigförhandlad. Fredagen avslutades med sammanträde med EPP Women, som samlar mer än sextio medlemsorganisationer från EPP (vår partigruppering på europeisk nivå). Som allt annat så blev det också digitalt, men med väl fungerande teknik denna gång. Bra överläggningar om kvinnors villkor i våra olika länder och på vilket sätt pandemin påverkar just nu och framöver.

Efter att ha haft digitala sammanträden och konferenser sen i mars, så lär man sig förstås en hel del om tekniken och vad som funkar, men även att mängden sammanträden markant har ökat under hösten. Kanske också det en sidoeffekt av minskat resande och att det är lättare för alla att hitta en timme eller två när man jobbar hemifrån. Det blir intressant ur ett historiskt perspektiv framöver när detta pågående paradigmskifte har trätt i kraft, jag kan tänka mig att det var något liknande när den industriella revolutionen skedde.

Denna måndag började jag med att gå igenom handlingar till ett av veckans många sammanträden, det ska jag fortsätta med om en liten stund. Det blir en ganska kompakt vecka ändå med regionala utvecklingsfrågor, infrastrukturfrågor på europeisk nivå, sammanträde med EU-beredningen på SKR, styrelsemöte med Upab (parkeringsbolaget) och länsförbundsstämma. Så summa summarum så ska jag göra mitt bästa för att få in träning och rörelse för att skapa ny energi. Men jag börjar nog med en kopp kaffe 🙂

Trevlig måndag!