1070 miljarder och att bjuda på sig själv

Igår fick jag tala på en hearing om den kommande nationella planen gällande infrastruktursatsningar som infrastrukturminister Eneroth anordnade. Jag fick förtroendet att representera våra sju regioner som utgör samarbetet Botniska Korridoren, det vill säga Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland/Härjedalen, Gävleborg, Dalarna och Örebro.

Tillsammans utgör vi 72 procent av landets yta och lämnar också gemensamt remissvar i de kommande prioriteringarna i nästa nationella plan. I detta samarbete har vi också räknat samman de investeringar som just nu är kända de kommande tjugo åren och det är nästan svindlande summor som det räknar ihop till.

1070 miljarder kronor.

Och det är som sagt enbart det som är känt hittills. Enorma investeringar i bland annat SCA, Stora Enso, LKAB, Hybrit, Skistar, Clas Ohlson, Iggesund och Northvolt, bara för att nämna ett axplock. Historiskt sett har det aldrig tidigare investerats så mycket i vår region av landet. Runt våra naturresurser så växer det fram nya idéer, företag och verksamheter, både i traditionella industrier men också i nya innovativa företag och (efter pandemin) i besöksnäringen. Vi vet också att det i samband med dessa kommande investeringar lär följa andra som ser nya möjligheter.

Norra och mellersta Sverige har en lång tradition av gruvnäring och skogsbruk. Visste du att vår region står för 90 procent av EU:s järnmalmsproduktion till exempel? Eller att Sverige är världens näst största exportör av papper, pappersmassa och sågade trävaror? Det är klimatneutrala produkter som förädlas med hjälp av förnybar energi och förnybar skogsråvara.

Därför är det för hela Sveriges totala konkurrenskraft och för den europeiska industrin viktigt att vi har en god tillgänglighet till EU:s marknader för råvarorna och produkterna. En god tillgänglighet till marknaderna gör att vi kan fortsätta tillväxt och utveckling i vår del av landet och Europa. Därför är det så viktigt med förutsättningar för det. Infrastrukturen alltså. Och det är också därför det intresserar mig så mycket.

Idag har det varit fortsatt fokus på dessa frågor i EU-beredningen på SKR, och även andra övergripande frågor som långtidsbudgeten i EU och konsekvenser av det. Imorgon väntar årets sista arbetsutskott i Regionala Utvecklingsnämnden innan det är dags att så smått börja varva ner litegrann inför helgen.

Igår hann vi med en längre promenad mellan sammanträdena på eftermiddagen och kvällens dito, och det var så skönt ute! Det är ju avsevärt mycket mindre snö än det brukar vara så här års, men vis av erfarenhet så brukar mängden av årsnederbörden vara hyfsat konstant, så det lär nog hinna komma en hel del snö i vanlig ordning.

Igår kväll var det en digital julavslutning med våra moderata vänner i SKR, det blev trevligt även om det förstås inte på långa vägar går att jämföra med våra vanliga diton. Men vi fick bra samtal med Ulf och Gunnar (Kristersson och Strömmer alltså 😉 ) trots det och därefter blev det andra trevligheter tillsammans.

Vår tradition på SKR bjuder att vi ska ha någon julgrej på julavslutningen, men digitalt så blir det ju inte samma sak, men man får göra sitt bästa ändå. Så denna bild bjuder jag på från igår kväll! Man har inte roligare än man gör sig tänker jag 🙂 .

Trevlig torsdag!