Att få vara mentor och ansvara för Mentorskapsprogrammet

Veckan börjar gå mot sitt slut och jag ser fram emot en lite lugnare helg med familjen. Det har varit en ganska fullmatad vecka med längre mötesdagar kombinerat med tre kvällar med möten, men så är det ju vissa veckor. Det viktiga är att få till en balans som ni vet, och jag har lyckats få till åtminstone en promenad nästan varje dag för att få lite rörelse och frisk luft ute. Just nu så längtar jag mycket efter varmare temperatur och att snön ska minska så att det blir bättre förutsättningar för att dra igång årets löpsäsong.

Tänk ändå att höra en själv säga så och faktiskt mena det också, jag som ALDRIG har gillat löpning tidigare. Men plötsligt händer det!

Som styrelseledamot i Moderatkvinnorna Sverige så är ett av mina ansvarsområden det nationella mentorskapsprogram som vår tidigare ordförande Ulrica Schenström startade, och som jag har fått möjligheten att driva vidare och kunna utveckla. Syftet med mentorskapsprogrammet för kvinnor i Moderaterna är att säkra kunskap, kompetens och erfarenhet, samt att bidra till att fler kvinnor vill ta på sig tyngre politiska uppdrag och givetvis bidra till att fler kvinnor väljer Moderaterna, både som medlem och som väljare.

I onsdags så träffades vi digitalt (såklart i dessa tider) för en uppstartsträff av årets upplaga, eller rättare sagt så var det en framskjuten sådan på grund av pandemin. De adepter och mentorer som är antagna till programmet denna gång fick sina besked för ungefär ett år sen, och vi skulle egentligen ha startat med en fysisk träff i mars/april 2020, men… Så nu var det dags att starta upp årets upplaga “på riktigt” och det blev en bra kväll! Både Elisabeth Svantesson och Ulrica Schenström deltog under kvällen och delade med sig av sina tankar och erfarenheter, precis det som är tanken med mentorskapet. Sedan så pratade vi mentorer och adepter vidare inför det kommande året, och även om några av oss mentorer och adepter har hunnit komma igång under förra året så var det bra med en gemensam start.

Så jag var fylld av energi och inspiration efter onsdagskvällen! Jag gillar verkligen att se andra växa och kunna få bidra med mina egna erfarenheter och tankar, om det är något som kan hjälpa någon annan. Allt för ofta så är man inte ensam om sina upplevelser och om dessa kan delas så kan fler känna igen sig. Det är också så fantastiskt kul att kunna presentera så många fina mentorer, kvinnor med erfarenheter, kunskap och kompetenser från toppositioner i den moderata ledningen och som är eller har varit förtroendevalda på internationell, nationell, regional och lokal nivå. Och icke att förglömma, de viktiga tjänstemän/anställda i partiet som är en lika viktig del i organisationen.

Under olika delar av livet och karriären så har jag själv haft möjlighet att få ha mentorer och det är verkligen en gåva när man hittar någon som både förstår, har egna erfarenheter och dessutom vill dela med sig av dem på ett generöst sätt. Och att jag själv nu får samma möjlighet att få vara mentor och dela med mig är en ännu större upplevelse för min del, det ger verkligen massor att lyssna på sin adept och inte säga hur hon ska göra, men mer berätta om sina egna liknande erfarenheter från olika delar av livet. Pay it forward, tänker jag.

Nu är det dags att göra klart dagens beting och sen ska jag se om det inte är möjligt att kunna stänga datorn lite tidigare än vanligt en fredag, så det ser jag fram emot.

Trevlig fredag!