Både styrka och rörlighet behövs

Då var det måndag och det har varit skönt med en lugnare helg som mest har bestått av lite nödvändigt hemmapyssel och städning, men också lite längre promenader med maken. Vi började se en ny serie “Scott & Bailey” som vi båda tyckte var riktigt bra och såg även ett avsnitt av vår favoritserie just nu, Tunna blå linjen på SVT.

I fredags ägnade jag hela förmiddagen åt infrastrukturfrågor och fick möjligheten att representera Botniska Korridoren på en konferens som SKR och SveReg anordnat. Botniska korridoren är ett mångårigt samarbete mellan de sju nordligaste regionerna i landet som fokuserar på transportkorridoren via järnväg. Gemensamt representerar vi lite mer än 70 % av landets yta och lyckas oftast komma överens om gemensamma prioriteringar som vi kan ställa oss bakom.

Jag var glad över möjligheten att få lyfta viktiga frågor kopplat till infrastrukturpolitiken i EU för den kommande perioden och även hur den Gröna given påverkar den lokala och regionala nivån. Allt syftar till att minska koldioxidutsläppen och samtidigt kunna ha fungerande transporter, både för gods- och persontrafiken.

Våra långa avstånd både mellan orter och till marknaden för trävaror, pappersmassa, järnmalm bara för att nämna några exempel, är en faktor som vi inte kan påverka och därför menar vi att den behöver bli konkurrensneutral.

Transporterna är fortsatt avgörande för att EU:s inre marknad ska fungera, vilket har visats tydligt under den rådande pandemin med mångdubblade leveranstider pga. stängda gränser. Den inställda flygtrafiken har drabbat norra Sverige extra hårt då järnvägs- och vägnäten inte är lika utbyggda som i södra Sverige och stora delar av Europa. Konsekvenserna av det påverkar förstås både den lokala och regionala nivån hårt.

Som ni vet så är det ju utsläppen som måste minska, inte resandet. Då är omställningen av flygsektorn till hållbara flygbränslen viktig för att nå klimatmålen. Vi jobbar med ett antal projekt med syfte att minska flygsektorns miljö- och klimatpåverkan, och vi ser att vi kan spela en nyckelroll i den omställningen. Elflygets utveckling är viktig och nödvändig för våra regionala och riksgränsöverskridande kontakter och möjligheter att resa.

Detta var några av sakerna som jag lyfte på seminariet i fredags.

Senare på fredagens eftermiddag så förenade jag nytta med nöje och fick lite efterlängtad och välbehövlig ompyssling av min duktiga frisör. Det var en avkopplande stund i frisörstolen och vi pratade om hur viktigt det är att vi alla gör det vi kan för att hjälpa näringslivet igenom denna pandemikris. Dessutom så blev jag precis som vanligt mycket nöjd med slutresultatet 🙂 .

Imorse så började jag måndagen och veckan med ett pass bodybalance, och kombinationen av styrka och rörlighet tar jag med mig inför denna vecka som har rätt långa dagar i antågande med åtminstone tre kvällsmöten också. Så mitt mål denna vecka är att försöka få in kortare stunder för någon form av vardagsmotion och helst även något träningspass, det återstår att se om jag lyckas 🙂 .

Trevlig måndag!