Vårväder och arbete som lägger grunden

Februari fick en hektisk avslutning med intensiva dagar förra veckan, jag gjorde ett snabbt överslag i antalet timmar i digitala sammanträden de tre första dagarna och summerade mer än 25 timmar framför skärmen i olika möten. Så på torsdagen blev det underbart vårväder och då tog jag mig faktiskt lite tid mitt på dagen för en längre promenad mellan zoom- och teams-möten. Ljuvligt skönt med frisk luft och rörelse!

Även dessa vänner verkade trivas med fint vårväder!

Förra veckan var det två dagar regionfullmäktige och eftersom jag även är aktiv i kommunfullmäktige så är det bra att kunna jämföra olika system för sammanträdena. Även om det finns stort utrymme för förbättringar så är ändå systemet som Umeå kommun använder att föredra. Där sker sammanträdet med Webex, handlingarna läses i eMeetings, votering/närvaro/begäran om ordet/replik/genmäle sköts via Plenumx, vilket gör att man löser det bäst om man har dator med fast uppkoppling för sammanträdet, iPad för handlingar och mobil för närvaron. Ändå bästa systemet hittills.

Regionfullmäktige inleddes via Teams men det funkade inte alls bra för så många, så efter en ajournering fick man övergå till Cisco vilket inte alls är optimalt men ändå funkade det bättre med tanke på kravet att man ska kunna se och höra alla deltagare i realtid.

Veckan avrundades för mig med sammanträde med Kvarkenrådet EGTS (förkortningen står för Europeisk Gruppering för Territoriell Samverkan/samarbete) och det är som alltid mycket trevligt att träffa våra finska vänner i Österbotten för överläggningar om vårt långa samarbete över Kvarken. Denna gång fokuserade vi bland annat en hel del på de kommande EU-programmen som är viktiga att få med infrastrukturfrågorna i.

Det kommer att bli ett nytt, geografiskt gigantiskt, programområde som har arbetsnamnet Interreg Aurora och omfattar i Sverige Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Sametinget. I Finland är det Lappland, norra/mellersta/södra Österbotten och Sametinget, och i Norge är det Troms och Finnmark, Nordland och Sametinget. Gigantiskt till ytan. Just nu är det programmering av de kommande EU-programmen som pågår och därför är frågan om möjligheten att jobba med infrastruktursatsningar för att kunna bidra till en grön utveckling och omställning mycket viktig.

Det är som med det mesta, det är grunden som måste vara stadig och genomarbetad om slutresultatet ska bli bra, och sällan eller aldrig märker man av allt förarbete när slutprodukten väl ska presenteras. Men det kommer att få stor betydelse för vår region beroende på hur väl vi lyckas.

När vårvädret just nu är här med sol, takdropp och plusgrader så märks det att alla blir lite gladare när man är ute på sin dagliga promenad. Vis av erfarenheten så vet vi ju att våren bara tillfälligt besöker oss, det lär komma mer vinter innan det blir vår på riktigt. Men man får passa på att njuta när det är tio plusgrader och takdropp!

I lördags kväll så blev mohairtröjan helt klar och jag blev nöjd med slutresultatet. Det är alltid så skönt när sista tråden är fäst och halskanten klar. Härligt avkopplande handarbete i tevesoffan, det rekommenderar jag varmt 🙂 .

Nu är det dags att fortsätta med förberedelserna inför veckans sammanträden, imorgon väntar regionstyrelse och senare är det regionala utvecklingsfrågor och mer infrastruktur som står på agendan. Men en sak i taget och jag börjar nog med en kopp kaffe tror jag 🙂

Trevlig måndag!