Stärk Sverige som industrination, grunden för vårt välstånd

Våren är på gång och det är så skönt nu när dagarna är längre och ljusare, och i lördags var det vårdagjämning så nu kan våren komma precis när den vill. Under veckan som gick så var det så fint väder ute och behaglig temperatur, så jag drog på mig mina Icebugs löparskor och gjorde min säsongspremiär för löpningen. Underbart!

Min nya mössa med det självklara budskapet “Företag skapar välfärd” var både skön och lagom varm för löpturen. Det var så ljuvligt ute med sol och många människor som sprang, promenerade och flanerade längs Umeälven. Jag njöt även av att känna mig pigg i benen och att orken fanns där, och det behövs verkligen rörelse ute i friska luften för att mäkta med rätt mötestunga veckor som den förra.

Idag har jag deltagit på den digitala versionen av Industridagen, som är tänkt att sen följas upp med förhoppningsvis ett fysiskt dito i september. Att stärka Sverige som industrination är en av de viktigaste uppgifterna för en ny regering och det krävs goda villkor för den svenska basindustrin. Industrin är viktig lokalt, regionalt och nationellt och det är på det som Sverige har byggt sitt välstånd.

Grunden för Sveriges ekonomiska framgång är skogen, malmen och billig och framför allt pålitlig el. Därför är det så bekymrande när detta inte prioriteras av den sittande regeringen. Basindustrin är också en bärande del i den gröna omställningen till fossilfri el, grönt stål och skogen som en förnybar råvara, och detta sammantaget är stora möjligheter för Sverige att kunna ta täten i ett modernt och tillväxtvänligt klimatarbete.

Idag skriver vår partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson om detta i Dagens Industri och det som vi Moderater vill göra efter ett regeringsskifte för att stärka industrin är att prioritera tre områden.

Det första är att åtgärda elbristen. Elektrifieringen är en helt central och bärande del av en framgångsrik klimatpolitik, inte minst här i norra Sverige så kommer den el som idag produceras inte att räcka till för de kommande planerade investeringarna. Under de kommande tjugo åren så uppgår de planerade investeringarna, som just nu är kända, till 1070 miljarder kronor. Då krävs en tillförlitlig, pålitlig och billig tillgång till el. Vi vill inte tvingas importera smutsig el från utlandet och elda med olja.

Det andra är att Sveriges status som gruvnation i världsklass behöver återupprättas. Gruvnäringen är en viktig jobb- och tillväxtmotor för hela landet. Om Sverige ska kunna göra en grön omställning så krävs det mineraler och metaller från gruvorna, då duger det inte med alldeles för långa tillståndsprocesser.

Det tredje är att värna skogsbruket. Skogen står för tio procent av Sveriges totala varuexport och bidrar med en klimatnytta som är nästan dubbelt så stor som Sveriges utsläpp. Just nu riskeras vårt skogsbruk genom att man på EU-nivå har en annan syn på skogen och menar att svensk skogsnäring riskerar att klassas som icke hållbart. Helt vansinnigt. Vi vill att produktionen i skogen ska öka, inte minska.

Läs gärna mer i Dagens Industri om detta. Det är viktiga frågor för hela landet, men kanske extra nära för oss i norra Sverige.

Dessa frågor i kombination med infrastruktur tillhör de frågor som jag är engagerad i, och som jag ser det så är en god infrastruktur det som ger förutsättningar för att företag och företagare ska kunna och vilja växa, investera och innovera fram nya smarta lösningar på alla olika problem som man ser. Det är också det som jag menar är politikens huvuduppgift – att ge förutsättningar för andra att växa.

Det blev en bra start på veckan!

Trevlig måndag!