Nytt uppdrag i Regionkommittén i EU och en sann spionhistoria

December är redan här och det är snart dags att börja säga God Jul till alla, men innan dess är det en hel del som ska hinnas med. Ungefär som vanligt alltså 🙂 . Det har dröjt lite längre än vanligt sen senast jag hade en stund över för att uppdatera bloggen, men idag fick jag det. Mest beroende på att kongressen för EPP Women som jag egentligen skulle ha deltagit på i Dublin denna helg har blivit framflyttad på grund av Covid.

Sen senast vi hördes av här så har jag fått ett nytt uppdrag i Regionkommittén i EU, nämligen förtroendet att bli utsedd till rapportör för en översyn av det lagstiftningsförslag för EU:s skogsbruk, jordbruk och markanvändning, det som kallas för LULUCF. Förkortningen står för Land Use, Land Use Change and Forestry. Det är frågor som har stor betydelse för Sverige och Europa, och kanske i synnerhet norra Sverige. Det är även en del av den Gröna Given (the Green Deal) och paketet som kallas Fit for 55, och som syftar till att minska koldioxidutsläppen och bidra till att Europa gör sin del av detta. Men det är samtidigt viktigt att det skogsbruk som vi bedriver i Sverige och Finland får rimliga förutsättningar och att alla delar räknas in i arbetet mot ett bättre klimat.

Men med det sagt så ska det bli mycket roligt (och utmanande) att få arbeta fram den europeiska regionala och lokala nivåns synpunkter och förslag till ändringar på lagstiftningsförslaget från EU-kommissionen!

Sen senast har vi kunnat genomföra den första fysiska medlemsaktiviteten sen pandemins utbrott i Umeå Centrala Moderatförening där jag är ordförande, och det var så gott som fullsatt i lokalen så det märktes att många verkligen hade sett fram emot att kunna ses igen. Extra kul var det att våra inbjudna gäster från Visit Umeå, VD Sara Gustavsson (th) och Eventansvarig Gabriella Hed Vall (tv) talade om ett såväl intressant som viktigt område för Umeå, nämligen besöksnäringen. Det är en av våra viktiga näringar som har haft det rejält tufft under pandemin, men som nu börjar komma igång rejält igen. Det stundande Svenska Rallyt som har Umeå som bas var förstås en av de intressanta punkterna som diskuterades. Det är ett gigantiskt stort evenemang som kommer att få stor betydelse för Umeå och Västerbotten. Nu håller vi alla tummar som finns att det ska kunna gå att genomföras med så stort publikdeltagande som möjligt, och att inte pandemin ska få ny fart igen.

Efter det senaste regionfullmäktige så gjorde vår moderata regiongrupp ett mycket bra besök i Finland där vi diskuterade sjukvårdsfrågor i Vasa inför deras stundande omläggning till välfärdsområden (ungefär motsvarande våra regioner). De har val till detta i januari och vi fick bra samtal och information om detta när vi fick en rundtur på deras nya sjukhus som håller på att färdigställas i Vasa.

Förutom sjukvårdsfrågor så fokuserade vi även på de regionala utvecklingsfrågorna i Kvarkenregionen, och de många samarbetsområden vi redan har med våra finska vänner och vilka nya vi skulle kunna etablera. Ni har nog redan gissat att jag talade mig varm för infrastrukturfrågorna och nästa steg i det som är en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Det skulle innebära en utökad arbetsmarknadsregion och bidra till att vi knyter vår gemensamma region ännu tätare. Win-win för alla.

Den person som alltid skapar energi kring vår region och Vasa är Sture Udd, mannen som ser möjligheter och sen får dem att hända också. Vi besökte Bocks Corner som är Stures verk och det tillhörande Wasa Innovation Center, och har ni ännu inte haft möjlighet att besöka Vasa och Bocks Corner, så GÖR det. Jag får alltid superladdade batterier när jag träffar Sture som är generös med att dela med sig av sina visioner och idéer för vår region. Härligt!

I tisdags fick jag i egenskap av vice ordförande i Kvarkenrådet delta på slutkonferensen av Future Cleantech Solutions som hölls i Umeå. Det är ett flerårigt samarbetsprojekt kring gränsöverskridande företagssamarbeten inom Cleantech. Väldigt kul att se det mediala intresset från den finska sidan för detta också, såväl Yle som Vasa Insider var fysiskt på plats för att dokumentera och skriva om detta. Mindre kul dock att det inte blev någon media överhuvud taget från Umeå.

För ett tag sen läste jag ut denna mycket spännande sanna spionhistoria, och har du inte läst den så rekommenderar jag den varmt. Det blev en bladvändare och väldigt tankeväckande samtidigt.

Apropå spännande böcker som också är sanna, är den jag läser just nu. Tunnel 29 som handlar om tiden före och efter 13 augusti 1961 då Berlinmuren byggdes i syfte att hindra människor från att lämna Östberlin. Skrämmande och det är ett av vår närtidshistorias riktigt mörka kapitel. Jag har hunnit halvvägs i boken och kan redan rekommendera den varmt.

Sonen har varit på jobbresa i USA och igår kväll hann vi ses en liten stund och då hade han med sig denna söta tomte till min samling. Han hade sett den i USA och tänkte på mamma. Man blir varm i hela hjärtat av det. Mys.

Idag blev det tid för en hel del kontorsarbete hemma eftersom det inte blev kongressdeltagande i Dublin, och det är faktiskt skönt och välbehövligt. Ute snöar det ganska mycket och det har varit ett par kyliga dagar med temperaturer ned mot minus 15-20 grader, så inomhusarbete får det bli idag. På måndag ska jag tala på ett symposium i Bryssel så det är en hel del att förbereda inför det, men jag hoppas kunna ta mig tid för, eller rättare sagt så ska jag prioritera att få till några träningspass också. Det är mitt bästa sätt att orka med en högre arbetsbelastning just nu. Fast som balans så blir det också några varv på stickningen och lite läsning. Man ska ju hålla förhoppningsvis många år till tänkte jag 😉 .

Nu är det dags att fortsätta med det som återstår, men innan dess blir det en kaffekopp.

Trevlig fredag!