Borås, Lycksele och hemma

Juni månad med ljus snart dygnet runt är helt ljuvligt, nu väntar vi bara på lite värme även uppe hos oss i norr. I morse var det bara tio grader varmt ute, och även om solen nu skiner och det är en härlig dag ute så saknas fortfarande några grader till på termometern. Men den som väntar på något gott… i södra delen av landet är det högsommarvärme och det får gärna komma även till våra norra breddgrader.

I morse kändes det nästan som måndag när jag steg upp, men det är ju förstås onsdag. När det är veckor som denna med nationaldagen igår så blir det lite upphackat, men det gör ju förstås inget. Lite paus är alltid välkommet, i synnerhet efter det tempo och intensitet som denna vinter och vår har innehållit.

Apropå paus så fick jag massor av familjemys under helgen som gick, vi besökte dottern och hennes sambo i Borås. Hennes sambo tog examen som systemvetare i fredags och vi fick fira honom tillsammans.

Nu har det blivit ett antal besök i Borås under de senaste åren och jag måste säga att det är en trevlig stadskärna med många fina byggnader och närheten till Viskan som flyter centralt genom staden.

Det var fint väder under vårt besök i Borås, möjligen hade det kunnat blåsa något mindre på fredagen men vi tillbringade nästan hela lördagen utomhus med familjeaktiviteter och det var skönt väder ute.

I onsdags och torsdags var det dags för MPL23, eller Mötesplats Lycksele som den årliga konferensen i Västerbottens kallas. I år var det ett stort intresse för att delta (det som ser lite glest ut på bilden stämde inte riktigt i verkligheten) och det är ett bra tillfälle där många olika aktörer från länet samlas för att diskutera gemensamma frågor.

Temat i år och sannolikt de kommande åren är den samhällsomvandling som vi är inne i, och där det är viktigt att alla aktörer kan samverka. Jag fick möjlighet att i egenskap av vice ordförande för Regionala Utvecklingsnämnden tala på scenen om detta. En av frågorna var “var är vi i utvecklingen när vi ses igen om ett år?”, och mitt svar var att då har inflationen bromsats, bostadsbyggandet har kommit igång igen, infrastruktursatsningar har blivit tydligare och kommunikationerna har förbättrats.

Allt detta är sånt som förstås tar tid, men också är det som lägger grunden för all annan utveckling inom näringsliv, akademi, civilsamhälle och kultur. Därför tycker jag att det är både viktigt och intressant att jobba med. Helt enkelt att låta smarta och kompetenta personer kunna komma till sin rätt med rätt förutsättningar.

Jag lyfte också det faktum att samarbete inte per definition innebär att alla tycker lika och håller med alla om allt, det är i diskussionen då olika frågor och lösningar lyfts som det går att hitta bra lösningar. Som alltid så gäller gör det du kan, med det du har, där du är. I norra Sverige har vi sen alltid varit duktiga på att hitta varandra för olika samarbeten, helt enkelt för att vi inte är så många personer (än) och sättet att ha klarat sig och utvecklat regionen genom alla tider har varit just att samverka.

Jag fick också förtroendet att få avsluta hela konferensen och hälsa alla tillbaka igen nästa år.

Igår firade vi nationaldag och att det var 500 år sen som Gustaf Vasa valdes till kung och det Sverige som vi känner idag formades. Sverige är ju äldre än så, så det blir lite konstigt när man säger grattis till 500 år, men i någon mening så stämmer det väl kanske ändå. 6 juni 1809 när regeringsformen antogs är också ett viktigt datum och år. Så det fanns mycket att fira igår!

Förra veckan köpte jag denna bok av Gustaf Skördeman om Rebellen Vasa, och jag har bara precis hunnit börja på den men den är redan intressant och läsvärd. Den bygger förstås på historia men är också skriven i romanform, så den som är intresserad av historia kan nog få en god lässtund. Jag har tidigare läst Geiger, Faust och Wagner av samma författare, så jag har höga förväntningar 🙂 .

Igår tog vi en promenad under nationaldagen och passade på att gå förbi på stan. Alldeles mitt på gågatan i en av blomplanteringarna har en andmamma valt att ruva och nu kläckt sina småttingar. Så där, mitt bland alla människor så sov hon så skönt. Hoppas verkligen att hon får vara i fred även i fortsättningen.

Trevlig onsdag!