EU-ministern och internationellt samarbete

Sen senast vi sågs här på bloggen så har det i huvudsak varit europeiskt fokus för min del gällande jobbfronten. På väg till Bryssel för att tala om infrastruktur så var det en extra bonus att träffa vännen och EU-minister Jessika Roswall som också åkte till Bryssel för jobb. Vi lärde känna varandra för ungefär tjugo år sen, och det är så roligt att se vänner som gör ett intensivt och mycket bra jobb!

Självklart bytte vi några ord om aktuella frågor, och i vanlig ordning så passade jag förstås på att informera om det som var mest aktuellt för dagen kopplat till norra Sverige 🙂 . Men också lite annat som hänt sen senast.

Konferensen som jag var inbjuden att tala på i egenskap av vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS och Scandria Alliance hölls på Osloregionens kontor i Bryssel och de stod också värd för eventet.

Foto: Thomas Hartman

Temat för konferensen i form av Round Table var “Working together for resilient and green transport corridors” och anordnades av Scandria Alliance. Jag talade om den mycket bekymmersamma geopolitiska situationen som är aktuell just nu, och konsekvenserna av detta i vår region där infrastrukturen i norra Sverige och Finland fått ett betydligt starkare ljus på sig. De öst-västliga transportstråken har alltid varit viktiga och nu är det även fler än oss som instämmer i det.

När vi pratar om transportkorridorer så handlar det förstås om att få infrastruktursystem som hänger ihop, som till exempel vikten av att såväl gods som personer kan transporteras till och från våra regioner. Ingen kedja är som bekant starkare än den svagaste länken, och det är därför det är viktigt att den ännu inte byggda Norrbotniabanan färdigställs. Som bara ett av många exempel.

I Kvarkenrådets regi så har vi även beslutat att gå vidare med en fördjupning av studien av en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa, vilket är en viktig länk för att knyta länderna närmare och säkerställa fler alternativ för transporter, i synnerhet för Finlands del men även för Sveriges. Det blev flera bra samtal med EU-kommissionen som förstås är nyckelspelare i möjligheterna att kunna få allt detta på plats.

Åter från Bryssel så väntade överläggningar på SKR och EU-beredningen innan det var dags att åka norrut hem till Umeå på torsdagskvällen för att delta på Kvarkenrådets inledande samtal inför årsmötet som hölls i fredags. Under en gemensam middag så avtackades två trotjänare i Kvarkenrådet, nämligen Lennart Holmlund som varit vice ordförande, och Olav Jern som är en av grundpelarna till att samarbetet är där det är i dag. Han har de senaste åren varit en väldigt viktig senior advicer med stor och bred kompetens och erfarenhet.

I fredags så fick jag förtroendet att bli omvald som vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS och det blev jag glad över!

I tisdags kväll så gick jag och maken på konsert med Depeche Mode som vi båda gillar och har gillat sedan 80-talet. Vi såg dem senast för ca tio år sen och jag tyckte denna gång att de var ännu bättre än då. Roligt med bra musik och massor av folk på Friends Arena!

När jag kom hem i fredags så hade jag fått ett spännande paket som inte fick öppnas förrän på Mors Dag, så jag fick stilla min nyfikenhet och när jag öppnade det igår så blev jag varm i hjärtat av så fin hälsning från mina fina barn och en massa fina godsaker. Finaste ungarna 🙂

Söndagen inleddes med fint väder och denna tid mellan hägg och syrén är ljuvlig! Allt börjar blomma nu trots att det ännu inte är särskilt varmt, och doften av hägg ger en försmak av sommar. Innan regnskuren kom på eftermiddagen så hann vi klippa gräset och sen blev det en stund i fåtöljen med en kaffe, mina godsaker från barnen och en ny bok.

Precis som förra veckan så avslutade jag kvällen och veckan med ett långpass yoga på Iksu plus. Riktigt skönt att få både rörlighet, styrka och fokus. Rekommenderas varmt!

Idag pågår kommunfullmäktige och imorgon är det arbetsutskott i regionala utvecklingsnämnden innan det sen är dags att köra till Lycksele för årets upplaga av Mötesplats Lycksele onsdag-torsdag.

Trevlig måndag!