Nordic Connector och tĂ€tt 🇾đŸ‡ȘđŸ‡«đŸ‡ź samarbete

Helt plötsligt sÄ Àr det de sista dagarna i november och julmÄnaden stÄr för dörren. Som synes sÄ har bloggen fÄtt en nÄgot lÀngre paus Àn vanligt, och det beror bara pÄ att det inte riktigt har funnits tid och ork under en arbetstung mÄnad. Men, sÄ Àr ju livet i bland och för den som vill följa mig lite mer nÀra Àr ju alltid vÀlkommen till sociala medier dÀr uppdateringarna Àr lite tÀtare.

I skrivande stund Ă€r jag i Bryssel för plenarsession i RegionkommittĂ©n, EU-beredning i SKR, uppmĂ€rksammande av SKR 30 Ă„r i Bryssel, överlĂ€ggningar med EPP-gruppen, möte med Baltic Sea interregional group, och lite annat. Det blir rĂ€tt chokat nĂ€r ”alla” Ă€r pĂ„ samma stĂ€lle och det Ă€r praktiskt att hinna fĂ„ sĂ„ mĂ„nga samtal som möjligt.

Sen senast har jag fÄtt förtroendet att i egenskap av vice ordförande för Scandria Alliance leda mötet i Helsingfors dÄ bland annat nya medlemmar valdes in. Det Àr KvarkenrÄdet EGTS som Àr medlemmar i Scandria Alliance, och genom att jag Àr vice ordförande i bÄda organisationerna gÄr det att fÄ goda samordningseffekter. Dessutom trevligt sammanhang och personer!

Denna gÄng hade CPMR Baltic Sea Commission parallellt möte ocksÄ i Helsingfors och den andra dagen hade vi gemensam konferens i transport- och infrastrukturfrÄgor.

Det blev bra samtal om nuvarande och framtida infrastruktursatsningar för att fÄ hela systemet i EU att hÀnga ihop. Som bekant Àr ju ingen kedja starkare Àn den svagaste lÀnken, som att t.ex. Norrbotniabanan rÀknas med pÄ EU-nivÄ i ScanMed-korridoren, men de facto sÄ finns den ju inte Àn. Eller de flaskhalsar som mÄste ÄtgÀrdas, dÀr exempelvis Ostkustbanan Àr en sÄdan.

Pat Cox, som Ă€r korridorsamordnare för Scandinavian Mediterranean (ScanMed) och har lĂ„ng, gedigen erfarenhet pĂ„ hög EU-nivĂ„, gav mĂ„nga goda inspel i vĂ„rt fortsatta arbete. Och ja, som synes sĂ„ blir jag ju i vanlig ordning engagerad nĂ€r jag fĂ„r tala om infrastrukturfrĂ„gor i norra Sverige 😊.

FrÄn vÀnster: Tomas HÀyry, stadsdirektör Vasa, jag, Anna-Maja Henriksson, partiledare SFP och utbildningsminister, Joakim Strand, riksdagsledamot och vice ordförande i KvarkenrÄdet EGTS

Förra veckan hade vi bra möten och överlÀggningar i Helsingfors i Finlands riksdagshus. Det Àr vÄrt arbete med Nordic Connector, som Àr namnet pÄ den kommande fasta förbindelsen mellan UmeÄ och Vasa. FrÄn finsk sida har de en större sense of urgency Àn vi i Sverige, det Àr naturligt givet deras aggressiva granne i öst och det geopolitiska lÀget. Kvarkenförbindelsen nÀmns pÄ ett par stÀllen i den finska regeringsförklaringen, och utredningen av densamma har nu gÄtt in i ett djupare skede. Riktigt stimulerande och roligt att fÄ vara med och driva detta framÄt!

Det har tyvÀrr inte funnits sÄ mycket ledig tid de senaste veckorna, sÄ det har fÄtt bli promenader ute i brist pÄ mer planerad trÀning. Jag har försökt prioritera dagsljus, frisk luft och rörlighet via bodybalance och yoga, och tÀnker att tyngre trÀning fÄr bli julhelgernas önskemÄl.

Nu Àr det strax dags att promenera ivÀg till Europaparlamentet för dagens första möten, men först hinner jag nog med en kopp kaffe hoppas jag.

Trevlig tisdag!