Nytt geopolitiskt läge, infrastruktur och nordiskt samarbete

De senaste dagarna har varit varma och soliga, och ljuset som denna tid på året nästan är dygnet runt (inte riktigt, men man ska ju sova på natten också ;)) är så efterlängtat och välkommet!

Förra veckan genomförde Kvarkenrådet EGTS sedvanligt årsmöte, denna gång i Karleby (Kokkola), Finland, och det var trevligt att träffa våra finska vänner för goda samtal och samarbeten. Rekordstort intresse och årsmötet kombinerades med ett energiseminarium och sedan besök på Kokkola Industrial Park.

Innan middagen så fick vi tillfälle att se lite av Karleby även från vattnet vilket var trevligt, i synnerhet i det fina vädret. Personligen var jag faktiskt rätt nöjd med att jag fixade att hålla tacktalet efter maten på middagen, inte bara på svenska och engelska, utan även på finska. Lite utanför min komfortzon, men man får bara försöka så gott man kan på finska. Det tar sig, sakta men säkert 😉 .

Igår fick jag möjlighet att tillsammans med Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet EGTS, och Ole Kolstad, adm direktör Rana Utvikling, under ledning av Lotta Rönström, senior adviser North Sweden European Office, tala om infrastruktur (what else liksom 😉 ). Mötesplats Lycksele, eller MPL24 som vi också kallar det pågår i två dagar.

Det blev ett bra samtal under rubriken “Nytt geopolitiskt läge – vad ställer det för krav på infrastrukturen?”. Jag var inbjuden att tala i min roll som vice ordförande i såväl Regionala Utvecklingsnämnden, som dito i Kvarkenrådet EGTS och Scandria Alliance. Så med Sverige, Finland och Norge på scenen, så tryckte vi extra på vikten av vårt nordiska samarbete.

EU-valet står för dörren och det blir förstås en hel del kampanjande inför detta, att rösta är viktigt och självklart så jobbar ju jag för att vi ska bli ännu fler Moderater i Europaparlamentet, för att få saker gjorda i den största partigruppen, EPP.

9 juni är det val, och förtidsröstningen inleddes 22 maj så om du inte redan har röstat så är det enkelt och smidigt att göra det. Och såklart, gärna på Moderaterna 🙂 .

I tisdags kväll gick Vårruset av stapeln i Umeå, och det blev en fin kväll tillsammans med dottern. Varmt och skönt väder och en skön löprunda på en halvmil. Underbart! Varierad terräng och fina spår med start på Mariehemsängarna.

Ni vet ju att jag gillar att läsa och egentligen alltid har gjort det, och sen senast vi sågs här så har jag läst dessa titlar. Honungsfällan och Skaparen gav båda ruggiga stunder, men av helt olika karaktär. Där Skaparen är fiktiv så var Honungsfällan allt annat än det. Bra läsning! Just nu har jag kommit halvvägs i Rummet i jorden, som är del två i serien Blodstormen. Del ett av den nästan sträckläste jag, bra tempo och välskriven.

Om en stund är det dags för diskussion under rubriken “Ett starkare norra Sverige med NATO” och jag ser fram emot att lyssna på den. Sen avslutas konferensen och det väntar några andra överläggningar för min del innan vi kör hemåt till Umeå i eftermiddag. Imorgon bitti väntar tidig revelj för att ta morgonplanet till Stockholm för möte i Politikerforum, där två politiker från alla regioner i landet träffas för att ha överläggningar med regeringsföreträdare om aktuella frågor.

Trevlig torsdag!