Det här med flygtaxi och värdskap i Umeå

I onsdags skrev jag några rader på bloggen innan jag skulle åka hem där jag hoppades på att resten av resan också skulle gå smidigt. Flyget blev en kvart sent på grund av sent inkommande flyg, men väl i luften så tog det bara ca 50 minuter innan det var dags att landa. Jag såg fram emot att komma hem strax efter kl 19 och hinna med att packa upp och sen landa mentalt innan det var dags att lägga sig. Plus att jag hade ett paket att hämta innan kl 20. Gott om tid och stressfritt således.

Oftast när jag reser så brukar jag få flygtaxi ut till flyget och sen välja att bli hämtad av nån familjemedlem för att komma hem så snabbt som möjligt. Vi är ju mycket glada över att ha en stadsnära flygplats där det är tio minuter in till stan och hem. Smidigt och viktigt för både tillväxten och tillgängligheten.

Möjligen kan man fundera på det faktum att jag under hösten har valt att bli hämtad av någon familjemedlem när jag landar i Umeå. Varför det liksom. Jag gillar inte att bli vare sig arg eller irriterad, genom åren har jag upplevt att jag inte mår bra av det och det tror jag heller inte att nån annan gör. Så därför väljer jag att istället för att skriva irriterade ord att hellre då ge förslag för att göra det bättre och enklare för mig och alla andra som just nu reser ganska mycket.

För att göra välkomnandet till Umeå (ja, då tänker jag förstås i första hand på de som inte bor här, även om vi också givetvis är viktiga ambassadörer för vår stad) bättre så har jag några förslag till i första hand flygtaxi.

  1. När man har förbeställt och betalat för att bli hämtad av taxi när man landar så utgår man ifrån (i alla fall jag) att taxin finns där på utsatt tid. Det är typ steg ett för att minska irritation eller för den delen helt eliminera den.
  2. Det vore bra om man redan inne i flyghallen kunde läsa på en tavla (som finns men inte fungerade, det kan ju hända att den brukar funka annars men den var helt vit och tom) vilket taxinummer som man ska åka med. Alla bilar har ju ett eget nummer som kanske dessutom kan lysa på taket eller nånstans synligt. Då kan man gå direkt till den bilen alternativt se om den bilen står ute och väntar. Så slipper man stå ute i trist och kallt väder.
  3. Om man kan se vilket nummer på bilen man ska åka med så behöver man som kund inte veta om a) man har en delad eller privat bil, b) vilket taxibolag det är bokat med (oftast är det ju en resebyrå eller liknande som gör det och som kund har man ingen aning vilket bolag det är utan man har bokat flygtaxi bara), vilket gör att man c) inte behöver gå fram själv till varje bil och fråga om ens eget namn finns med och känna sig korkad för att man inte vet vilken bil man ska till eller hur det ska funka.
  4. Jag tänker också att det blir extra svårt om det kommer utländska gäster som inte kan svenska att förstå vilket system som gäller, då skyltarna enbart står på svenska som den med tio olika rader för vilken sorts bokning man har.
  5. Om man måste stå ute och vänta vore det bra om det fanns ett skärmtak eller liknande att stå under.
  6. En taxivärd/lots liknande det som finns på centralen i Stockholm skulle göra mycket för vårt värdskap, oavsett det är gäster eller Umeåbor som behöver flygtaxi. Då skulle även kösituationen förbättras mycket och man skulle inte behöva känna att man missar en bil för att man inte vet på vilket ställe man ska stå om man väntar på en bil.

Inget av dessa förslag kostar något eller i alla fall inte särskilt mycket, men skulle göra världens skillnad för besökare i Umeå. Jag tänker mig också att det förmodligen skulle vara trevligare för alla taxiförare som eventuellt får ta emot kommentarer från resenärer, och skulle detta utebli så är det nog trevligare för alla.

Sen förstår nog alla att när det kommer tre fulla plan inom loppet av en halvtimme, vi är ju lyckligt lottade som har SAS, Norwegian och BRA som flyger på Umeå, så är det inte lätt att ha den dimensioneringen för flygtaxi. Men då vore det ju bättre att få veta det när man bokar sin bil, att eventuellt kan du få vänta tio minuter (eller vad det kan vara) på din bil då det är många förbokningar redan. Information och kommunikation är enkelt och samtidigt det svåraste.

Efter att ha väntat nästan en halvtimme ute på min förbokade taxi så tog jag flygbussen som just då anlände. Åtta minuter senare var jag inne i centrum och kunde promenera hem. Det är också mycket smidigt och för den som hinner på den korta tiden, så går det även att använda wifi och ladda mobilen på bussen 🙂 . Jag fick även frågor från ett par kvinnor som kom till Umeå första gången om hur de skulle göra för att få veta vilken taxi de skulle åka med. Kändes inte bra att inte kunna svara. Fick även hjälpa en trevlig herre som pratade spanska och som istället också valde att ta flygbussen men hade svårt att förstå svenska på skyltarna.

Jag brukar tänka på hur jag skulle göra om det var jag som var i ett land där inget stod på engelska och jag inte förstod det lokala språket. Inte enkelt. Om vi skulle göra det enkelt att förstå för den som inte är härifrån, ja då blir det ju även så mycket smidigare och enklare för oss som är härifrån. Dessutom behövs ingen särskild teknik eller nya investeringar. Värdskap är ofta gratis. Umeå vill ju mer.

Trevlig fredag!