Förändring är det enda som är beständigt

Då var det fredag igen och veckan har varit bra med många nya idéer och tankar, särskilt kring digitalisering som är ett område och ämne som verkligen intresserar mig. Helt klart är att det är framtiden som redan har startat och att det stämmer väl överens med ett av mina motton – förändring är det enda som är beständigt.

Friday igen

Idag slog det mig att det är på dagen tre år sen jag gjorde min första arbetsdag i Umeå kommun. Mycket har hänt under den tiden och det är nu mer än elva år sen jag började jobba i offentlig sektor. Lite smått överraskande, även för mig själv. För mig som är uppvuxen med företagande och i vårt familjeföretag, så trodde jag inte att jag en dag skulle kunna säga att jag jobbat så länge i offentlig tjänst. Och även ha erfarenhet av politiken.

För mig är det en värdefull erfarenhet att veta vad det innebär att driva eget företag, att ha nätter då man får ligga och fundera på om månaden går ihop eller vilka strategiska beslut man ska ta i olika vägskäl i livet. Och även att veta vilken skillnad det är på att äga och driva aktiebolag kontra enskild firma. Det stärker mig i många olika situationer och ibland så blir man sugen på företagandet igen, även om det förstås verkligen inte alltid är någon dans på rosor. Att ha förmånen av att vara anställd ger ju en helt annan trygghet i form av fast lön och andra sociala förmåner som inte finns som företagare. Kombinationen av det bästa av dessa världar vore ju det optimala 🙂 .

Men att jobba i det offentliga är också en mycket bra erfarenhet att ha, att veta hur det är att det man jobbar med ständigt är offentligt och ska vara tillgängligt. Att förstå och kunna en politiskt styrd organisation i olika former är en ovärderlig kunskap som jag verkligen tycker är bra. Det kombinerat med att själv vara politiskt aktiv på de olika nivåer som jag har varit genom livet, lokalt, regionalt, nationellt och nu även på Europanivå, är något som ger så mycket. Både kunskap, nätverk som erfarenhet av många olika aktuella samhällsfrågor.

Iksu decembersol

Tycker att huset där Iksu plus finns nere vid älven är så vackert och blir finare för varje år när träet åldras naturligt. 

Jag brukar tänka att det nog blir så ibland, livet är inte en rakt utstakad väg (åtminstone inte för mig) och jag brukar oftast tacka ja när jag får frågor som intresserar mig. Man vet aldrig var man riktigt hamnar då men jag lär mig alltid hur mycket som helst. Många många frågor kokar ändå oftast ner till mänsklig interaktion och relationer, kommunikation helt enkelt. Genom åren är det kommunikation och beteende som oftast har fascinerat mig mest. Kopplat till sakfrågorna som är aktuella vid varje tillfälle. Människors olika drivkrafter, synliga såväl som dolda. Intressant tycker jag.

Så idag valde jag att uppmärksamma min treårsdag på jobbet med att ge mig själv ett träningspass på lunchen. Perfekt present åt mig själv tycker jag 🙂 . Eftermiddagen har helt ägnats åt framtidsfrågor, jag har deltagit i ett nätseminarium nästan hela eftermiddagen. Att vara nyfiken på en mängd olika områden är något av ett karaktärsdrag hos mig och att kunna se helhetsbilder är ju så himla bra.

Nu ser jag fram emot en lugn och avkopplande fredagkväll hemma med Anders. Ljusen är tända och det brinner och sprakar i brasan, så det är skönt.

Trevlig fredag!