Måndagsrally och tillväxttakt

Idag är det en fullmatad start på denna vecka som jag för övrigt tror kommer att bli jättebra. På förmiddagen har jag via god teknik kunnat få möjligheten att lyssna på Kjell A. Nordström som talade om Ultra Modern Firms, Girlville and the Art of Making Money. Nolia här i Umeå streamar konferensen Nordic Business Forum och det är ett mycket bra exempel på hur teknik kan ta oss närmare på ett väldigt kostnadseffektivt sätt. Mycket bra.

Nordström talade bland annat om de globala trender som pågår, de som vi bara är i början av och som kommer att påverka oss alla. Urbaniseringen som pågår, vad man än tycker om det, som kommer att göra att de cirka 219 länder som vi idag finns i inom de närmsta trettio åren istället definierar sig som städer. Länderna finns nog kvar, men att man istället kommer att definiera sig som tillhörandes någon av de cirka 600 städer som kommer att ha cirka 80 % av jordens befolkning på mindre än 1,5 % av jordens yta och påverka ungefär 95 % av världens ekonomi. Svindlande siffror.

Stockholm har en tillväxttakt på cirka 6-7 % per år, att jämföra med Kina som sägs ha ungefär 5 % årlig ökning. Detta pågår nu och är något som man måste förhålla sig till och jobba med. Vikten av att vara en attraktiv tillväxtregion där företag vill satsa, där det finns utbildning och kultur blir än mer central för att fortsätta växa och dra till sig kompetenta personer som vill leva och verka här. Sverige är ett mycket bra land, i synnerhet för kvinnor (i jämförelse med andra länder, såklart finns det massor kvar att göra för att få rättvisa villkor och bedömningar även här) som kan ta plats på ett mer självklart sätt här än på andra delar av världen, det är en given konkurrensfördel för Norden. Skandinavien har cirka 26 miljoner invånare och är världens nionde största ekonomi. Vi är helt enkelt duktiga i Norden.

På väg hem för lunch så såg jag ett antal byggkranar i centrala stan och det är något livaktigt med att se nya byggnader och bostäder växa fram, bra för Umeå och regionen. Solen sken också vilket förstås bidrog till ett lättare sinne, ljuset är viktigt.

Idag är det möten resten av dagen innan jag ska hålla i kvällens styrelsemöte med moderaterna i Umeå centrala och sen är det månadens gruppmöte med fullmäktigegruppen i Umeå. Så om tid ges kanske det hinns med någon ytterligare fundering här på bloggen, annars hörs vi senare såklart. Nu är det dags för lite broccolisoppa till lunch, den blev just klar i micron.

Trevlig måndag!