Åh nej, var det idag?

Första dagen denna vecka då det är sportlov i länet har bjudit på ett fantastiskt vårvinterväder med strålande sol och några få minusgrader. För min del har det idag inte blivit något “sportande”, åtminstone inte än, men en lunchpromenad hann jag med i alla fall. Det går ju inte att göra något annat än att älska ljuset som nu återvänder. Bara en sån sak som att det nu inte blir mörkt förrän efter kl 18 och att dagarna hela tiden blir längre. Grymt välkommet om man frågar mig.

På förmiddagen har jag idag förkovrat mig mer inom ämnet säkerhet, närmare bestämt inom IT. Ett av mina motton är ju “Var dag ny kunskap” och idag har det verkligen levt upp till sitt namn. Det var en intressant föreläsning om säkerhet och det fick mig att tänka till och nu är det dags igen att byta lösenord till allt. Men med tanke på mängden olika lösenord som krävs överallt så diskuterades det även om biometrics, alltså att använda ansiktsigenkänning eller fingeravtryck som komplement. Det är en intressant diskussion med många bottnar, tekniken finns ju men det är förstås alltid en avvägning om det behövs eller inte kopplat till kostnader.

Jag har alltid gillat “The Far Side” av Gary Larson (minns inte just nu vad den hette på svenska) och skrattat gott åt många roliga bilder som han har ritat. En fantastisk förmåga att fånga många aktuella tankar och händelser kombinerat med humor. Just den här bilden är en av mina favoriter.

Kopplat till digitalisering och en känsla av att allt går snabbare hela tiden tror jag att många kan känna igen sig i det. Det känns också som att det är en tilltagande polarisering i omvärlden och landet, och jag tror att detta är något som vi alla behöver jobba med och fokusera på. Vi är mitt uppe i ett paradigmskifte och jag kan tänka mig att det var liknande när bondesamhället skiftade till industrialiseringen. Då var folk arga på Spinning Jenny och andra nya teknikinnovationer som gjorde att det manuella arbetet ändrades. Nu är det digitalisering som är det nya skiftet.

Jag tycker att det är djupt intressant och gillar verkligen att hänga med i förändringarna, men jag har också förståelse för de som tycker att allt går för fort. Kommunikation är nyckeln, enligt mitt sätt att se det, att prata om förändringar och diskutera dem är ett sätt att göra det greppbart. Även sånt som kanske inte är lätt att förstå, för det finns så mycket som man inte kan men däremot som man kan lära sig.

Dagen avrundades med ett mycket spännande telefonmöte med intressant framtidsfokus för Umeå. Nästa vecka blir det fortsatt diskussion om detta och sen hoppas jag kunna berätta lite mer om det.

Nu är det dags för lite mat med Anders, vi får se vad vi hittar på 🙂 .

Trevlig måndag!