Jag är en kvinna med tankar, frågor och åsikter

Om ett tag är det dags att åka till Stockholm för ett antal möten både idag och imorgon. Det är flera intressanta ärenden som ska diskuteras och utöver det så är det alltid trevligt att träffa partivänner från hela landet och diskutera politik på en bra nivå.

Igår såg jag och Anders en av Amy Schumers föreställningar och hon är en komiker med en allvarlig sida som jag gärna skrattar gott åt. Eller skrattar med kanske man ska säga. Det finns förstås alltid en botten bakom alla skämt och genom att kunna sätta fingret på många olika saker, kanske framför allt när hon tar upp saker som kvinnor gör och sen översätter det till om en man skulle göra samma sak, och alla skrattar för det är så absurt.

Jag tycker också att det är ett bra sätt att synliggöra skeva saker i samhället. Kanske framför allt så tycker jag att det är befriande hur hon talar om sig själv och hur hon, precis som alla andra, påverkas av hur man förväntas vara eller agera. Och att hon själv säger “jag är en kvinna med tankar och frågor och saker att säga” och inte vill definieras av hur hon ser ut eller väger. Det är en utmaning för alla, men kanske särskilt påtagligt tufft i Hollywood och filmindustrin.

Idag är det 8 mars och således internationella kvinnodagen. Jag har alltid haft en ambivalent inställning till det. Å ena sidan tycker jag att det är sorgligt att det ska behövas, men å andra sidan så länge vi inte har jämställdhet så är det väl okej att fokusera på dessa frågor över hela världen samtidigt. Men det är ju också vad man gör de övriga 364 dagarna per år som räknas. Det jag tycker är väsentligt att fortsätta jobba för är att alla, både tjejer och killar, ska få likvärdiga förutsättningar att vara den man är, vill vara eller bli.

Det finns så många kvinnor som har gått före och är förebilder för så många. Madeleine Albright, som var utrikesminister i USA, uttryckte sig som “det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”. Det är tänkvärt förstås, men jag vill gärna lägga till att det också finns gränser även för det. Men genom att använda sunt förnuft och att vara snäll mot andra kommer man långt med. Ni fattar nog vad jag menar, ni är kloka.

Mulen morgon här i Umeå idag och jag hoppas att vädret i huvudstaden är okej, dessa månader kan det skilja en hel del i vårt avlånga land så det kan vara lite trixigt att hitta lagom varm jacka. Typ dagens I-landsproblem 🙂 .

Trevlig onsdag!