Norrlandsskatt, Västerbottensost och digitalisering blev en bra kombo

Denna vecka har verkligen varit fullspäckad och jag har inte riktigt hunnit med bloggen som jag skulle ha önskat. Men så är det ju ibland och ingen fara på taket förstås.

Igår hade jag förmånen att få ansvara för Umeå centrala moderatförenings besök på Norrmejerier. Verkligen intressant besök där VD Anders Fredriksson informerade om deras verksamhet på ett bra och trevligt sätt. Det blev ett bra studiebesök som åtminstone jag lärde mig mycket av.

Som här när alla vi står högt upp under taket och tittar ut över halva lagret av den fantastiskt goda Västerbottensosten som lagras i ungefär nio månader till. Till ett värde av hela 150 miljoner kronor.

Imponerande! Så kul att få en rundvandring i hela fabriken och få se hur våra goda livsmedel produceras. Närmare än så är det svårt att komma, apropå närproducerat.

VD Anders Fredriksson talade om kommande utmaningar för Norrmejerier, i synnerhet kopplat till de enorma avstånd vi har i norra Sverige och de många, många mil som tankbilarna kör för att hämta mjölk från alla lantbrukare och sen för distributionen av livsmedel. Norrmejerier har ett eget fraktbolag, Lincargo (Livsmedel i Norr cargo), som de använder förstås för all utkörning av mejerivarorna men även samkör med andra livsmedel som ska till butiker runt om i norra Sverige. Smart och energieffektivt, särskilt för att hålla nere körningar “i onödan”.

Jag lyfte frågan om förslaget om kilometerskatten som den rödgröna regeringen vill införa. Det är förstås ett stort bekymmer och en ren pålaga på norra Sveriges företagare där det inte finns något alternativ till att köra. Det handlar om miljontals kronor i en norrlandsskatt som kommer att slå hårt mot våra företagare och de företagare som är lantbrukare. Vansinne. Det går ju liksom inte att välja tåget istället för att hämta mjölken på gårdarna. Även om S och MP verkar tro det.

Väl hemma efter en dag som präglats av digitalisering, så var det extra kul att få hem ett paket med digital teknik. Ja, ni vet ju att jag gillar teknik och kanske i synnerhet och framför allt vad tekniken kan göra och på de sätt som kommunikation och andra smarta saker kan underlättas.

Dessa tekniska prylar är något som jag dels gillar, dels så underlättar de mitt jobb och mina uppdrag rejält. Plus att de är snygga 🙂 . En bra kombo helt enkelt.

Igår på dagen deltog jag på en intressant konferens om digitalisering som gick av stapeln i Skellefteå. Det var SKL tillsammans med Region Västerbotten som arrangerade det och det var ca 200 personer på plats. Temat var Smartare Välfärd och det är intressant att se och finnas mitt uppe i det teknikskifte som pågår just nu. Mycket spännande att följa och se vilka nya jobb som kommer att bli aktuella. Bara en sån sak som att 65 % av dagens elever kommer att vara sysselsatta med yrken som inte existerar idag gör ju att fantasin stimuleras och triggas. Vilken grej att få vara med om, det kanske påminner lite om den industriella revolutionen när mängder av nya tekniska prylar uppfanns och började förenkla olika sysslor och jobb.

Idag har det varit en väldigt varierande dag med ett antal riktigt bra möten med kompetenta kollegor. Jag gillar verkligen att kunna diskutera aktuella frågor med dem och lyssna på deras åsikter och idéer. Det är genuint intressant och jag lär mig massor varje dag. Men som ni vet är ju ett av mina motton “var dag ny kunskap”, så det ligger i mitt intresse att lära mig nytt hela tiden.

Efter ganska tufft tempo så var det skönt att avrunda med ett högintensivt pass Bodycombat tillsammans med dottern. Efter en timmes rejäl genomkörare så blev det sen behagligt att koppla av, som nu på kvällen. När det har varit högt tempo så gillar jag att få påbörja nedvarvningen genom ett fyspass av något slag. Då går det fort att komma ner i varv sen. Balans är hela grejen.

Nu blir det gott med en kopp te, lite teve kanske och några varv på stickningen. En bra dag som avslutas på ett bra sätt således.

Trevlig torsdag!