Just do it

God morgon och ett alldeles särskilt god morgon till de begynnande känningarna av en lätt träningsvärk efter gårdagens pass ?. Under julledigheten har det bara blivit långa promenader, eller bara och bara – jag är mycket nöjd med att haft tid att komma ned i varv bland annat tack vare långa promenader. Men till skillnad från vanliga veckor så har det inte blivit någon styrketräning. Förrän igår. Riktigt skönt att få komma igång igen.

Det kändes faktiskt lite lugnare än det brukar vara så här mitt i januari, ofta är det då många som kommer igång och provar på träningen kanske för första gången, eller åtminstone på länge. När jag ser nån som inte riktigt ser bekväm ut i situationen brukar jag försöka säga hej med ett litet leende. Det är strongt gjort att ha bestämt sig för en förändring och då kan det kännas lite ovant på nya ställen. Alla har vi varit nya nån gång och det är bara att hoppas att så många som möjligt fortsätter. För sin egen skull och sitt eget välbefinnande.

För hur motigt det än kan kännas innan så vet man att man aldrig ångrar ett träningspass. Efteråt. ?Hur klyschigt det än kan låta så brukar jag försöka tänka samma som det står på ett par av mina träningsbrallor – Just do it. Det funkar faktiskt.

Januari rullar annars på i ett rimligt tempo, i alla fall denna vecka. Just nu är det mest förberedande arbete inför våren och det är en hel del av mitt dagliga arbete som ska ligga till grund för andras jobb. Mitt jobb är i huvudsak inriktat på den nationella nivån – riksdag, regering, myndigheter och departement och saker som kan ha eller få påverkan för Umeå, positiva eller negativa.

Det är ett stimulerande uppdrag, men inte alltid så lätt att konkretisera för dem som inte jobbar med liknande saker. Min horisont ligger på fem till tio år framåt och det förstår alla att det inte är lätt att kunna förutse vad som kommer att ske. Men att INTE försöka gör att man annars bara kan agera reaktivt och inte proaktivt.

Jag försöker minst två gånger per år att träffa kollegor från hela landet inom en mängd olika branscher för att få diskutera arbetssätt och olika verktyg. Det är viktigt för mig, dels för att få nya idéer och tankar, dels att utöka nätverket för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Förhoppningsvis blir det en sån träff innan sommaren.

Lite senare idag på förmiddagen är det dags för årets första partiledardebatt och jag ska försöka följa den, åtminstone övergripande i bakgrunden. Det kan få betydelse för vårt kommande arbete i kommunen och berör i stort sett alltid vår verksamhet. Samhällsfrågor.

Ikväll har jag inga möten så om jag orkar så kan det hända att det blir ytterligare ett besök på det jag lite humoristiskt brukar kalla ”fritids”, det vill säga Iksu ?. Jag unnar mig att inte bestämma det än så här tidigt på morgonen utan det får kropp och själ bestämma senare under dagen.

Trevlig onsdag!