Tokigt förslag och konflikträdsla

Under en längre tid så har den så kallade Reepalu-utredningen eller “vinster i välfärden” varit aktuell att diskutera och i slutet av veckan presenterade regeringen och vänstern sitt förslag. Om det skulle gå igenom, vilket vi verkligen hoppas att det inte gör, så skulle det innebära ett dråpslag för många barn som valt skola och äldre som valt utförare inom omsorgen.

De föreslagna kraven skulle göra att åtta av tio företag inom välfärdssektorn inte skulle bedömas klara det. Och jag tycker att det värsta är att de rödgröna inte överhuvudtaget tar hänsyn till kvalitet i verksamheterna. En obehaglig del av socialismen.

Om detta vansinniga förslag skulle bli verklighet så kommer valfriheten mer eller mindre att avskaffas i Sverige och vi får en återgång till sjuttiotalet då begreppet valfrihet knappt existerade. För Umeås del skulle förslaget innebära att cirka fyratusen elever i förskola, grundskola och gymnasiet riskerar att få se deras skolor slå igen. Samtidigt som Umeås kraftiga och snabba tillväxt gör att vi istället skulle behöva många fler platser för alla barn.

Dessutom så tror jag att alla, eller i alla fall de flesta, förstår att det är många företagare inom välfärdssektorn som inte har förutsättningar att kunna klara ett sådant tokigt förslag. Det kommer att slå hårt mot företagen som inom välfärdssektorn dessutom ofta leds av kvinnor.

Jag har mycket svårt att förstå den djupa misstro mot företagare och företagande som vänstern hyser. Det är som att de inte förstår var våra skattepengar genereras. Sen är det på sin plats att förtydliga att det aldrig är okej att använda skattemedel ineffektivt eller skattefuska. Man ska göra rätt för sig och följa reglerna. Så då har vi det sagt, det som är en självklarhet.

Det verkar vara lättare att ge alla tuffare regler om det är någon som har missbrukat eller gjort någon överträdelse som inte är okej. Kollektiv bestraffning istället för att ställa den som har gjort fel till svars. Det är som ett symptom på konflikträdsla och att man inte vill eller törs säga vad problemet egentligen är och ta den eller de som har gjort fel åt sidan och att den eller de ska få konsekvenser för sitt handlande.

Nåväl. Frågan lär nog följa med ett bra tag framöver och sannolikt in i valrörelsen.

Idag är det söndag och igår blev det en riktig vilodag, därför fick även bloggen lite paus. På vardagarna funkar det oftast bäst för mig att blogga på morgonen innan jobbdagen drar igång. Men på helgerna så får det bli när det passar med dagens aktiviteter och när man helt enkelt har tid och lust.

Än så länge har jag inte några direkta planer för denna söndag, trots att halva söndagen snart har passerat. Det är skönt det också. Kanhända blir det lite träning idag, eller så blir det hemmapyssel. Jag har kollat igenom almanackan, det är en vana att göra det under lördag eller söndag, för att mentalt ställa in sig på vad som komma skall. De kommande tre veckorna blir fyllda av uppdrag och resor, mest till Stockholm och Bryssel.

Så jag fortsätter träna på att behålla semesterlunken i kropp och knopp, och tycker faktiskt att det går bättre och bättre 🙂 .

Trevlig söndag!