Lyfta Sverige i EU

Veckan har gått snabbt och det är redan fredag. Ljuvligt skönt att komma hem och få somna i egen säng. Som det alltid är. Om en stund är det dags att ta itu med allt jobb som väntar, efter fyra dagar på uppdrag i Bryssel så finns det mycket som ska hinnas med.

Jag har försökt jobba undan lite av mejlen mellan flighterna igår, men sent på kvällen så blir jag oftast för trött så det mesta har fått vänta tills idag. Det blir en fullmatad dag denna fredag och det är inte utan att det blir riktigt skönt att få en lugn kväll hemma i soffan senare idag.

Under flygresor med tiden på flygplatser så får man en del tid för reflektion. Jag är tacksam över möjligheten att få delta i beslutande forum även på europeisk nivå och att dels kunna bidra med svenska synpunkter, dels lära mig mer om andra länders frågeställningar.

Visste du att cirka 60 procent av ärendena i kommunfullmäktige påverkas av EU? Motsvarande siffra för landstinget är ungefär 50 procent. Sverige har varit med i EU sedan 1995, men fortfarande möts man ofta av en distans till den europeiska nivån.

Jag tycker att det är viktigt att vi finns på plats och bidrar med vår syn på saker, framför allt för att bromsa onödiga bestämmelser men också för att lyfta områden där samarbete är helt nödvändigt. Vi från Sverige har mycket att bidra med men också mycket att lära.

SKL (Sveriges kommuner & landsting) har ett Brysselkontor och jobbar med intressebevakning för våra lokala och regionala nivåer, likaså har vi från norra Sverige ett kontor för bevakning av de frågor som ligger nära oss, North Sweden heter det.

Man kan lyfta Sverige på olika sätt, ett lite roligt sådant var de uppskattande kommentarer jag fick för mitt nya mobilskal som jag köpte förra veckan från iDeal of Sweden.

Nu är morgonkaffet klart och jag ska ta en kopp innan jobbet väntar.

Trevlig fredag!